Copy

2019!

Beste leden van het Joseph Roth Genootschap,
 
Ons genootschap kan tevreden terugkijken. Het jaar 2018 telde weer vele mooie Roth-evenementen, waarvan het jubileum van het IJRG op 15 en 16 december in Amsterdam een waardige apotheose was. In deze laatste nieuwsbrief van het jaar blikken we daar graag nog even op terug, maar we kijken natuurlijk ook vooruit naar 2019. Het belooft weer een mooi Roth-jaar te worden, het jaar waarin ons Vlaams-Nederlandse genootschap zijn eerste lustrum beleeft. We zijn heel erg blij met onze nog steeds groeiende en enthousiaste groep leden en maken graag van deze gelegenheid gebruik iedereen van harte te bedanken. Dankzij jullie kunnen wij Joseph Roth en zijn werk levend houden met nieuwe publicaties en evenementen.

Hartelijke groeten namens het bestuur van het JRG
 
Tien jaar IJRG in Amsterdam
 
Het Internationale Joseph Roth Gesellschaft kortweg IJRG besloot zijn tiende verjaardag in Amsterdam te vieren en had ons als zustergenootschap daarvoor van harte uitgenodigd. Vooral dankzij de inspanningen van Madeleine Rietra, de verbindende schakel tussen beide genootschappen, werd het een gedenkwaardig evenement.
Zaterdagmiddag 15 december werden alle gasten verwelkomd in het Amsterdamse Lloyd Hotel, op zichzelf al een bezoek waard vanwege de bouw en de historie. Er werden stukken van Roth voorgelezen zowel in het Duits als het Nederlands, er werd een film vertoond: Wien vor der Nacht, een mooi, melancholiek portret van een verloren wereld (vor der Nacht wil hier zeggen: voor de Anschluss met nazi-Duitsland). Ook werden we getrakteerd op een smakelijk buffet; dit alles in een mooie ruimte die veel historie ademde. Maar wat het meeste opviel: iedereen sprak geanimeerd met iedereen, in het Nederlands, Duits, Frans… De sfeer was fantastisch. Roth verbindt!
Zondag vond het vervolg plaats in het Goethe Instituut aan de Heregracht, eveneens een fraaie locatie. Leo Frijda hield een voordracht over de ingewikkelde vriendschap tussen Joseph Roth en Stefan Zweig, waarna Els Snick een sneak preview gaf van haar vertaling van de briefwisseling tussen deze twee. De Franse professor Alexis Tautou (universiteit van Rennes - ja, ook in Bretagne leest men Roth!) gaf in perfect Duits een samenvatting van zijn onderzoek naar het gebruik van images in het werk van Roth. Tot slot vertelde Heinz Lunzer, voorzitter van het IJRG, over het minutieuze werk waar enkele vooraanstaande Rothkenners (Heinz Lunzer en zijn vrouw Viktoria Lunzer Talos uit Wenen, Rainer Joachim Siegel uit Leipzig, Madeleine Rietra uit Amsterdam en Helen Chambers uit Schotland) enthousiast mee bezig zijn. Ze ontcijferen het zeer moeilijk leesbare handschrift van Roths manuscripten vol doorhalingen en veranderingen, en brengen met behulp van notities, brieven van en aan de schrijver, biografische gegevens enz. Roths hele schrijfproces in kaart. Het resultaat van deze spoorzoekerij, Roths spannende spel met taal, leggen ze vast in fraai uitgegeven brochures. Met verschillende kleuren worden de diverse wijzigingen in de tekst in de marge weergegeven en toegelicht, naast de uiteindelijk gepubliceerde tekst. Het resultaat is zoals Heinz Lunzer het treffend formuleerde ‘Eine Sprachschule sondergleichen’. Alle deelnemers aan het weekend kregen de twee laatst verschenen brochures cadeau!
Bij de afsluitende borrel in het Goethe Instituut viel nog heel wat na te praten, er werden contacten gelegd, vriendschappen gesloten. Zoals iemand opmerkte: het maakt niet uit of je nu een beginnende Roth-lezer bent of een Roth-wetenschapper - iedereen heeft contact met elkaar. Inderdaad: Roth verbindt!

Ook lid worden van het IJRG?
 
In het voorgaande verslag vertelden we over de brochures, de Hefte die het IJRG uitgeeft. Al het uitzoekwerk kost veel tijd, maar dat doet men belangeloos en met liefde. Het drukken van deze prachtige boekjes, met verschillende kleuren, is een kostbare aangelegenheid. We nodigen onze leden die daarvoor voelen dan ook graag uit om dit mooie werk te steunen door (tevens) lid te worden van het IJRG. U krijgt dan de nieuw verschenen brochures thuisgestuurd en ontvangt ook de nieuwsbrief van het IJRG.
 
Als u uw wens lid te worden kenbaar maakt aan Heinz Lunzer via hl@literaturhaus.at ontvangt u een zgn. Beitrittserklärung waarop u uw gegevens kunt invullen.
Kosten lidmaatschap: €35 per jaar, over te maken op
IBAN: AT84 1200 0512 8004 6888 of BIC: BKAUATWW    t.n.v. Internationale Joseph Roth Gesellschaft, Wien, Unicredit Bank Austria, Wien.
 
Misschien vindt u lidmaatschap van twee Roth-genootschappen wat veel van het goede, maar voor degenen die denken: ‘Hoe meer Roth, hoe liever!’ is het lidmaatschap van het IJRG zeker een aanrader.

Agenda 2019
 
In januari verschijnt de vertaling van Els Snick van de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig als deel 300 in de vermaarde reeks Privédomein van uitgeverij De Arbeiderspers. In verschillende boekhandels in Nederland en Vlaanderen zal Els een praatje houden over deze bijzondere uitgave.
 
 • Zaterdag 9 februari Amsterdam, boekhandel Scheltema (onder voorbehoud; tijd nog niet bekend) www.scheltema.nl
 • Zondag 10 februari 11.00 uur Den Haag, boekhandel Van Stockum www.vanstockum.nl
 • Maandag 4 maart 20.00 uur Groningen, boekhandel Godert Walter www.godertwalter.nl
 • Dinsdag 5 maart 20.00 uur Lochem, boekhandel Lovink www.boekhandellovink.nl   
 • Zondag 17 februari 15.00 uur Oostende, KAAP/Vrijstaat O, presentatie van de briefwisseling, met Jeroen Olyslaegers www.kaap.be/programma/boekpresentatie-privedomein-roth-zweig
 • Donderdag 28 februari 19.00 uur Gent, Boekhandel Limerick presentatie van de briefwisseling www.limerick.be
 • Zaterdag/zondag 16-17 maart ledenweekend Antwerpen, zie hieronder
 • Zaterdag 30 maart Wereldboekendag: lezing door mij over Joseph Roth op festival 'Archipel' op in Sint Niklaas.
 • In het Cultuurhuis van Tessenderlo vindt op donderdag 16 mei 2019 om 20u een Joseph Roth avond plaats met Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Gene Bervoets.
 • Maandag 27 mei gedenken we de sterfdag van Joseph Roth met de inmiddels traditionele borrel in café Scheltema
 • Tripje naar Parijs in mei?
Op 27 mei 2019 is het precies TACHTIG jaar geleden dat Joseph Roth in Parijs overleed. Onze Franse Roth-kenners en -vertalers Stephane Pesnel (Sorbonne) en Alexis Tautou (univ. Rennes, Bretagne) nodigen ons uit om in die periode naar Parijs te komen om Roths graf te bezoeken op de begraafplaats Thiais en daar een rondleiding te verzorgen. De exacte datum (zeer waarschijnlijk na 27 mei) wordt nog bekend gemaakt. Regelen en betalen van reis en verblijf doet iedereen in principe voor zichzelf, maar het is wellicht leuk om afspraken te maken.
Ledenweekend 16-17 maart 2019
 
Ons vorige ledenweekend vond plaats in Nederland (Bergen), in 2019 in België weer aan de beurt. Op een mooie locatie aan de Schelde in Antwerpen, het Felix Pakhuis, bent u zaterdag 16 maart welkom voor een literaire middag en aansluitend ledendiner met, natuurlijk, een ‘Roth-menu’. Vegetarische en veganistische varianten zijn mogelijk (graag tijdig laten weten).
Zondag 17 maart om 11u de traditionele katerlezing in het Letterenhuis, gevolgd door een rondleiding aldaar.
Evt. overnachting zelf regelen; er is een keur aan hotels en B&B’s in Antwerpen in alle prijsklassen.
 
Ledendiner
Datum: zaterdag 16 maart 2019
Tijd: Literaire middag 16.00 uur, diner 18.00 uur
Locatie: Felix pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen, www.felixpakhuis.nu
 
Katerlezing
Datum: zondag 17 maart 2019
Tijd: 11.00 uur; na de lezing rondleiding langs de collectie
Locatie: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, www.letterenhuis.be
 
Aanmelding en kosten
Leden betalen voor de literaire middag (incl. koffie en borrel) en het diner (3 gangen incl. wijn en koffie) €50; introducés (max. 1 introducé per lid) €75.
Aan het programma van zondag zijn geen kosten verbonden.
U bent aangemeld na overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer Joseph Roth Genootschap vzw
IBAN BE76 0017 1832 5795 // BIC GEBABEBB  o.v.v. ‘Ledendiner 2019’
Aanmelden graag vóór 1 februari 2019.
 
 
Rest ons als bestuur nog alle leden en hun familie het allerbeste te wensen voor 2019. We hopen er samen met u weer een mooi Rothjaar van te maken, en gezien bovenstaande plannen gaat dat vast lukken. Uiteraard brengt een en ander ook kosten met zich mee… Bij deze verzoeken we eenieder dan ook vriendelijk de bijdrage voor 2019 à €35,00 (meer mag natuurlijk altijd) over te maken aan
Joseph Roth Genootschap vzw IBAN BE76 0017 1832 5795 // BIC GEBABEBB o.v.v. ‘Lidmaatschap 2019’
 
Our mailing address is:

Joseph Roth Genootschap
Ter Platen 98/301
9000 GENT
België

Schrijf ons via: info@josephrothgenootschap.org

www.josephrothgenootschap.org

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Copyright © 2018 Joseph Roth Genootschap. All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Joseph Roth Genootschap · Prinses Clementinalaan 125 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp