Copy

Nieuwsbrief mei 2018

Beste leden van het Joseph Roth Genootschap,
 
In dit nummer van de JRG Nieuwsbrief blikken we graag nog even terug op ons  ledenweekend in Bergen met een sfeerverslag van Pieter van Scherpenberg. Wie er volgend jaar graag bij is mag alvast (onder licht voorbehoud) 16 maart 2019 in de agenda noteren, dan houden we ons jaarlijkse ledendiner in Antwerpen. Maar er zijn ook binnenkort Roth-activiteiten om naar uit te kijken: de presentatie van ‘Spoken in Moskou’ deze maand in België en in Nederland, een ledendag in Oostende eind juli, de presentatie van het brievenboek en, last but not least, het bezoek van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft, dat zijn 10-jarig bestaan op 15 en 16 december in Amsterdam komt vieren. Het IJRG verzoekt om tijdige aanmelding, vandaar dat we het programma al in deze voorjaarsnieuwsbrief opnemen.    

Met hartelijke groeten,

Het bestuur van het JRG.

Verslag JRG-ledenweekend in Bergen op 17 en 18 maart 2018
 
Op het prachtige landgoed Het Hof in Bergen (Noord-Holland) verzamelden zich zaterdag 17 maart zo’n zestig Joseph Roth Genootschapsleden en liefhebbers van de schrijver in de bovenzaal voor de praatjes voor het diner. Een flinke Vlaamse afvaardiging had de noordelijke reis ondernomen, net als er eerdere jaren een grote Nederlandse delegatie naar Oostende was afgereisd.
Gastvrouw Els Snick had een aantal fijne voorlezers weten te strikken die stukken voorlazen uit de binnenkort te verschijnen bundel Russische reportages van Roth, Spoken in Moskou: Job Cohen, Geert Mak, Erik Vlaminck en Sjoerd Kuyper. En Madeleine Rietra kon namens het Internationale Joseph Roth Gesellschaft uit Wenen vertellen over komende activiteiten, waaronder de presentatie van de bundel vertaalde correspondentie tussen Roth en Stefan Zweig in december dit jaar.
Het aansluitende diner was geheel in Radetzkymarsch-stijl bereid, zoals het districtshoofd Baron Franz von Trotta dat graag met zijn zoon Carl Joseph verorberde op zondagen. Dus: groentesoep met vermicelli en gehaktballetjes, gevolgd door runderstaartstuk (volgens aanwezige kenners aan mijn tafel niet vergelijkbaar met de Oostenrijkse Tafelspitz, maar enfin, toch lekker), gegarneerd met ‘de violet glanzende bietjes, de diepgroene, de ernstige spinazie, vrolijke, lichte sla, het wrange wit van de mierikswortel, het onberispelijke ovaal van de nieuwe aardappelen, die in smeltende boter dreven en deden denken aan breekbaar speelgoed.’ En het toetje zette een kroon op de avond: Kirschknödel met mascarpone en vanille-ijs. De tafelgesprekken waren geanimeerd en werden soms onderbroken door voorlezingen als bovengenoemde beschrijving van de spijzen, een voorgenomen reis naar Roths geboorteplaats Brody in Oekraïne, plus een persoonlijke kijkervaring van het theaterstuk Radetzkymarsch in regie van Johan Simons in Wenen. En auteur Joke Hermsen bracht een ode aan de koks van de avond, met een stuk van Roth uit de bundel Hotelmens.
Toen was het geld en al het eten op. Wie nog na wilde borrelen of koffieleuten kon dat op eigen rekening doen. Zo hadden we toch ieder ons Joseph Roth-moment: berooid, maar met nog zoveel dorst!
Zondagochtend stroomde de Eerste Bergensche Boekhandel om 11 uur alweer vol met een iets uitgedunde groep die afkwam op de ‘katerlezing’. Winkeleigenaren Karien Hilbers en Thomas Swinkels verwelkomden ons allen en Els Snick las voor uit de briefwisseling tussen Roth en Zweig die ze aan het vertalen is – werk in uitvoering dat als Privédomein-deel verschijnt. Zo zoekt ze nog naar een goed contemporain equivalent voor een woord dat Roth in veel samenstellingen in zijn brieven gebruikt: Scheissmöbel, Scheissjuden.
Twintig uur onderdompeling in Roth en zijn volgers was een beste belevenis.
 
Pieter van Scherpenberg

Being in passing (Joseph Roth) - Yves Velter

(60 x 80 cm, acryl chinese inkt en pigment potlood, glas op canvas 2016)

Het Internationale Joseph Roth Gesellschaft bestaat 10 jaar!

15 en 16 december 2018, Amsterdam

Programma zaterdag 15 december, locatie Lloyd Hotel, voertaal Duits

17.30: inloop met een drankje
18.00: buffet, ook vegetarisch/veganistisch. Tijdens het eten krijgen we iets te horen over de geschiedenis van het hotel en worden teksten van Roth voorgedragen. Ook is er een inleiding op de te vertonen film:
20.00: Wien vor der Nacht / Vienne devant la nuit, over de zoektocht van de Franse cineast Robert Bobers naar de geschiedenis van zijn Galicische overgrootvader en naar het Joodse leven in Wenen vóór 1938.
 
Programma zondag 16 december, Goethe Instituut, voertaal deels Duits, deels Nederlands
Voordrachten en boekpresentaties; gespreksleider is Madeleine Rietra


14.00: Leo Frijda: ‘Joseph Roth en Stefan Zweig, twee vrienden’. Nederlandstalige voordracht met dia’s.
14.45: Els Snick introduceert de Nederlandse vertaling van de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig. Dit boek verschijnt als deel 300 (!) in de vermaarde serie Privé Domein van de Arbeiderspers – 16 december is de streefdatum voor de publicatie.
15.30: Alexis Tatou (Universiteit Rennes): ‘Bilder in Joseph Roths Journalistiek und Romane’. Duitstalige lezing.
16.15: Heinz Lunzer, voorzitter IJRG, introduceert een nieuw deel in de door het IJRG uitgegeven reeks brochures.
16.30: Borrel
 
Praktische informatie
 
Zaterdag (voor adres en bereikbaarheid zie hier).
Kosten €45 p.p. incl. buffet en daarbij behorende drank, over te maken op rekening van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft, Wenen // UniCredit Bank Austria, Wien // BIC BKAUATWW // IBAN AT84 1200 0512 8004 6888 onder vermelding van uw naam en ‘Roth  in Amsterdam’
Opgeven s.v.p. vóór 31 mei 2018
 
Zondag (voor adres en bereikbaarheid zie hier): kosten € 5, opgeven via info@amsterdam.goethe.org.
 
Meer informatie over dit weekend is te verkrijgen bij de voorzitter van het IJRG, Heinz Lunzer: lunzerv2@inivie.ac.at
In deze uitgave zijn de mooiste verhalen van Joseph Roth bijeengebracht – de meeste voor het eerst in Nederlandse vertaling –, zoals het titelverhaal ‘De buste van de keizer’, waarin graaf Morstin na de ondergang van de Habsburgse monarchie ‘zijn keizer’ definitief begraaft. En de ‘Legende van de heilige drinker’, die eindigt met de zin ‘God geve ons allen, ons drinkers, een zo vlotte en zo mooie dood!’, een einde dat Roth zelf helaas niet beschoren was. Maar ook het voor Roth bijna atypische verhaal ‘Het kartel’, waarin de pers op de hak wordt genomen. En niet te vergeten de weemoedige novelle ‘De leviathan’, waarin koraalhandelaar Nissen Piczenik zich kant tegen moderniteit en wanhopig vasthoudt aan de goede oude waarden.

‘Joseph Roth raakt altijd meteen aan de kern van een menselijk wezen. […] Zijn karakterbeschrijvingen, zijn beschrijvingen van situaties en mensen zijn onovertroffen. Maar altijd met een soort eenvoud geschreven dat je denkt: hoe doet hij het?’ – Tommy Wieringa

‘Allemachtig, wat heb ik veel van die man geleerd!’ – Geert Mak
 
‘Een van de grootste schrijvers van de eerste helft van de tumultueuze twintigste eeuw. […] Hij hoort in het gezelschap van de grote jongens van die zware tijden: Joyce, Kafka, Musil, Svevo, Mann.’ – Simon Schama
 
www.atlascontact.nl
isbn 978 90 204 1567 4
 

Nieuws en Agenda


Agenda
 • 26 mei: Boekpresentatie Spoken in Moskou (zie hieronder) in Minard, Gent. (NB Dus niet, zoals aanvankelijk vermeld, op 17 mei in Limerick!)
   
 • 27 mei (sterfdag van Joseph Roth): Feestelijke presentatie van het boek Spoken in Moskou. Reportages en brieven uit Rusland. In het najaar 1926 van vertrok Roth voor een aantal maanden naar Rusland. Tijdens deze reis schreef hij prachtige reportages, die in 17 afleveringen verschenen in de Frankfurter Zeitung. In 1994 verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen Joseph Roth in Rusland, ingeleid en vertaald door Koos van Weringh. Hij was het die in die tijd voor een eerste Nederlandse Roth-revival zorgde. Door de recente, almaar groeiende aandacht voor Roths journalistieke werk besloot de uitgeverij deze bundel opnieuw uit te geven – in dezelfde reeks als Hotelmens, De blonde neger, Joden op drift en In het land van de eeuwige zomer zijn verschenen – vertaald door Els Snick, met een inleiding van Tom Lanoye, een nawoord van Ilse Josepha Lazaroms en illustraties van Gerda Dendooven.

  Tijd: 16.00-17.00 uur
  Locatie: Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Toegang gratis, reserveren kan via deze link.

  Na afloop is iedereen van harte uitgenodigd voor de traditionele borrel in café Scheltema. Vertaalsters Elly Schippers en Janneke van der Meulen stellen daar een nieuwe bundel voor met deels niet eerder vertaalde verhalen van Roth, die eerstdaags bij uitgeverij Atlas verschijnt: De buste van de keizer en andere verhalen.
   
 • 3 juni: Lezing Els Snick over Joseph Roth in Damme (bij Brugge).
   
 • 27 juli: Tijdens het festival Theater aan Zee organiseert het JRG een ledendag in Oostende. Deze begint met een leesclub rond Spoken in Moskou.

  Tijd: 11.00 uur
  Locatie: 't Leeshuus in Oostende.​ Gratis voor de leden van het JRG, vooraf aanmelden niet nodig. 

  ’s Middags is er een literaire hommage aan Joseph Roth tijdens een eendagstentoonstelling in het atelier van kunstenaar Yves Velter (in de jaren twintig was dit dancing Alcatraz). Tussen de portretten van Roth en zijn Oostendse tijdgenoten treden op: Elvis Peeters, Ossi Hassang, Natalie Ariën, Heleen Debruyne, Erik Vlaminck, Els Snick, Koen Peeters en Gerda Dendooven. De opbrengsten van deze benefietvoorstelling komen ten goede aan de PEN-schrijversflat in Antwerpen, voor auteurs die hun thuisland zijn ontvlucht omwille van censuur of bedreigingen.

  Tijd: 15.00- 16.30 uur
  Locatie: Romestraat 95 a, Oostende. Leden van het JRG hoeven niet te reserveren noch te betalen en zullen 10 minuten voor aanvang worden opgewacht door Els.

  Aansluitend trekken we voor een borrel naar de stijlvolle Brasserie Du Parc, Marie-Joséplein 3 - een vaste stek van Roth in 1936. 
   
 • 15-16 december viert het IJRG zijn 10-jarig bestaan in Amsterdam, waarbij ook onze leden van harte zijn uitgenodigd (zie informatie hierboven).
Tot slot verzoeken we alle leden die dat nog niet hebben gedaan hun lidmaatschap voor 2018 te voldoen: €35,- (meer mag uiteraard ook!) t.n.v.

Joseph Roth Genootschap vzw IBAN BE76 0017 1832 5795 // BIC GEBABEBB

Hartelijk dank en graag tot ziens bij een van onze bijeenkomsten!
Our mailing address is:

Joseph Roth Genootschap
Prinses Clementinalaan 125
9000 GENT
België

Schrijf ons via: info@josephrothgenootschap.org

www.josephrothgenootschap.org

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

Copyright © 2017 Joseph Roth Genootschap. All rights reserved.


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Joseph Roth Genootschap · Prinses Clementinalaan 125 · Ghent 9000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp