Copy
Välkommen till vår värld av skrivande. Idag bjuder vi på miljöombyte, styckeindelning och prioriteringar. I Fabulöst berättar vår gäst Torill om sin förbluffande förlagsrunda.
I april har jag skrivarworkshops under Litteralund för både barn och unga. När jag träffar barnen har de just fått en specialvisning av fotoutställningen We have a dream av en konstpedagog. Vi kommer att skriva på samma plats, i Lunds konsthall, med fokus på mänskliga rättigheter, drömmar och förändra-världen-tankar. Skrivandet sker alltså i symbios med fotoutställningen: mitt bland fotografierna och med utställningens frågor närvarande.

Skrivövning: Ta med dig skrivdon och besök en konstutställning eller ett museum. Låt ditt skrivande få vara med under vistelsen, korta stunder då och då eller en längre session. Använd omgivningen och dina sinnen, låt dig inspireras!
Carola Mikaelsson är skrivpedagog, författare och kulturskribent med flera års erfarenhet av professionell läsning och litterärt skapande. http://carolamikaelsson.tumblr.com/

När jag korrekturläser bokmanus uppmärksammar jag styckeindelning. Det finns två sätt att markera nytt stycke: indragsmetoden och blankradsmetoden. Indragsmetoden innebär ett tryck på Enter för att byta rad och indrag infogas för första meningen. Blankradsmetoden innebär två tryck på Enter och här ska första meningen inte ha indrag (gäller även för replik). Titta gärna i närmsta roman i bokhyllan för en helhetsbild.

Inställning för indrag i Word: Styckeinställningar, Indrag, Special, välj Första raden, skriv indragsmått (0,7 cm), spara "OK". Inställningen kan påverka de första raderna i manusets blankradsstycken. De får då vänsterjusteras manuellt med Delete. Lycka till!

Caroline Degerfeldt är lektör, korrekturläsare och författare med en kandidatexamen i litterärt skapande. www.carolinedegerfeldt.se

Senaste avsnittet av skrivarpodden (#70) gästades av Maria Sveland. I slutet av samtalet gav hon så fina råd till författardrömmarna att jag gärna skulle vilja sammanfatta två av dem här.

1. Man måste ha ett visst mått av hybris för att överrösta jävlarna som sitter på axeln och skriker om att man inte kan/borde/har tid att skriva. (Speciellt högljudda är tydligen de jävlar som sitter på kvinnoaxlar.) 

2. Det krävs tid och hårt arbete för att åstadkomma något stort. Låt mig förtydliga: Att skriva en roman går under definitionen ”stort”. Tilldela ditt skrivande prioritet och odelat fokus.

Kerstin Önnebo driver skrivarpodden, en podcast om skrivandets hantverk och bokens väg. (@skrivarpodden) Instagram/Facebook/Youtube. Bloggar på www.kerstinönnebo.se 
Den elfte november 2014, klockan kvart i tolv på kvällen hade jag samlat ihop tillräckligt mycket mod för att skicka in mitt synopsis för en fackbok till ett förlag. Jag hade vridit och vänt på texten i vad som kändes som evigheter. Egentligen tyckte jag fortfarande inte att den var tillräckligt bra. Men just den här kvällen, när världen var som gråast och tristast, var jag så irriterad på regnet och mörkret att jag kände mig tvungen att göra nånting. Så mailet åkte iväg innan jag riktigt hann tänka efter. 
 
Min dröm var att skriva en reportagebok om försöken att återskapa utdöda djur. Forskare använder avancerad genteknik på ett helt nytt sätt och skapar helt nya möjligheter. Arbetstiteln var ”I väntan på mammuten” och jag hade skrivit sex ambitiösa sidor om alla forskare jag ville intervjua och alla platser jag ville besöka. 
 
Problemet var bara att resorna jag ville göra, framför allt färden till östra Sibirien, var riktigt dyr. Jag var tvungen att hitta ett förlag som var beredda att inte bara satsa på en debutant utan också stå för en del av mina kostnader. 

Exakt 15 minuter senare, på midnattsslaget, kom svaret. ”Detta verkar mycket intressant. Kan vi ses över en kopp kaffe?” Åtta månader senare satt jag på planet till forskningsstationen i Tjerskii, en liten by vid Kolymafloden och nästan så långt österut som det går att komma i Ryssland. 
Torill Kornfeldt har skrivit boken Mammutens återkomst, utgiven på Fri Tanke förlag 2016. http://www.kornfeldt.se
På gång: 
Litteraturrundan 2017 – Lördagen den 6 maj, kl 11.15, Lunds stadsbibliotek. Poddkalas med författare och kaffe.
Litteraturrundan 2017 – Söndagen den 7 maj, kl 13.00, Garaget Lönngatan 30 Malmö. Skrivarpodden samtalar med Caroline Degerfeldt och Marjan Svab.

Skrivarworkshop Söndagen den 14:e maj kl 13-15 hålls en skrivarworkshop i Skrylle, under vresbokarnas dag. http://skrylle.se/wp-content/uploads/2017/03/PROGRAM_VT-2017_WEB_.pdf


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Carola, Caroline & Kerstin · Digitala vägen 1 · Malmö 21120 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp