Copy

Nieuwsbrief Reiswijze

Open deze email in je browser

Nieuwe lente, nieuw begin

 

Hier en daar piepen alweer de eerste krokussen en narcissen de grond uit. Dat geeft mij een fijn en hoopvol gevoel: de lente komt er weer aan! Het voorjaar geeft weer nieuwe energie en staat voor een nieuw begin. Onze training Positive Discipline geeft de deelnemers óók zo’n nieuw startpunt, blijkt uit de reacties van de eerste cursusgroep. In de training worden ouders zich ervan bewust dat zij hun kinderen niet hoeven te overstelpen met aandacht en (over)bescherming. Juist door het krijgen van meer verantwoordelijkheid en discipline bloeien kinderen op. In deze nieuwsbrief lees je meer over deze training en geef ik je andere tips waar jij en je gezin hun voordeel mee kunnen doen. Veel leesplezier!

Mariska van der Meijs

Laat je kind er écht bij horen met de training
Positive Discipline
 
Dr. Jane Nelsen, de schrijfster van het boek “Positive Discipline” wijst op belangrijke veranderingen op het gebied van ouderschap. Bijvoorbeeld dat wij in de huidige maatschappij onze kinderen niet meer nodig hebben om economisch te overleven. In plaats daarvan geven we onze kinderen (uit liefde) een overdaad aan zorgzaamheid en aandacht. Dat lijkt mooi, maar heeft ook een keerzijde: kinderen krijgen zo minder de kans om verantwoordelijkheid te dragen en daardoor gemotiveerd te raken. Ze leren niet omgaan met teleurstellingen of ergens moeite voor te doen. En hebben vaak het gevoel er niet écht bij te horen. Vaak vertonen ze dwars gedrag en gaan de machtsstrijd aan.

Wil jij je kind de kans geven om een zelfverzekerde, krachtige persoonlijkheid te worden? En gun jij jezelf het plezier om je een bewuste, succesvolle ouder te voelen? Dan is de training Positive Discipline die op woensdagavond 8 mei a.s. weer van start gaat echt iets voor jou! Je krijgt, samen met enkele andere ouders, in 6 ontspannen én leerzame bijeenkomsten praktische opvoedingstips waarmee je je gezin positiever en soepeler kunt laten draaien. Meld je snel aan want er zijn een beperkt aantal plaatsen!
 

Woon jij in de buurt van Delft?

Dinsdagavond 19 maart a.s. start er ook een Positive Discipline training in Delft.
Meld je voor Delft hier aan.
 

Verbinding tegen depressie


Wist je dat 1 op de 5 jongeren rondloopt met depressieve gevoelens? Gelukkig is de kans op een echte depressie een stuk kleiner als deze gevoelens tijdig worden herkend  en de juiste hulp wordt geboden. Maar als je het eenmaal herkent, wat kun jij er als ouder dan aan doen? Naast het zoeken van deskundige hulp, kun je zelf helpen door écht verbinding te maken met je kind. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn; je kunt dit het makkelijkste doen door de stilte op te zoeken. Bijvoorbeeld door samen te:
 • wandelen
 • koken
 • fietsen
 • tekenen
 • kleuren
 • niksen
Kortom: alles waarbij niet direct gepraat hoeft te worden is goed. Dan ontstaan juist de mooiste momenten en gesprekken!

Hoe herken je een depressie?

 
De oorzaak van een depressie kan heel verschillend zijn. Allerlei factoren spelen een rol. Prestatiedruk, groepsdruk door social media, slaapgebrek of een alcohol- drugs- of gameverslaving. Bij welke signalen kun je denken aan een depressie? Bijvoorbeeld bij :
 • somberheid en een gevoel van leegte
 • verminderde interesse in mensen en activiteiten; nergens plezier in hebben
 • negatieve gevoelens
 • faalangst
 • besluiteloosheid
 • snel boos of geïrriteerd zijn
 • snel huilen of willen huilen terwijl dit niet lukt
 • vaak met de dood bezig zijn
 • vergeetachtigheid
 • traagheid, moeite met nadenken
 • rusteloosheid
Herken je een of meer signalen bij je kind óf jezelf? Negeer het niet, maar zoek de verbinding en schakel de juiste hulp in. Bij twijfel denk ik graag met je mee!
Goed om te weten is dat onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen het hebben van een angststoornis (faalangst) en depressie (burn-out). Aangetoond is dat de angst de latere depressie wellicht zelfs veroorzaakt. Aan faalangst is gelukkig veel te doen. Binnenkort start Reiswijze weer met een aantal groepstrainingen voor kinderen van de basisschool zie agenda hieronder. Ouders krijgen daarbij ook veel handvatten om hun kinderen te leren positief te ondersteunen. Individuele begeleiding voor kinderen en jongeren is ook mogelijk.

Wijze les: wees niet sterk,

maar voel je sterk


Een vrouw ging op zoek naar zichzelf. Zij had behoefte aan advies en ging daarvoor naar een cirkelleraar in Arizona. Hij nam de vrouw mee naar een berg met keien. Zij  moest in het midden staan en hij zei: “You have a beautiful strong mind, your mind is as strong as a stone”. Ze dacht dat het een compliment was.
De leraar gaf haar een kei. En toen gaf hij er nog één en nog één, totdat ze bijna bezweek onder de stenen. “Voel je wat die sterke geest van je met jou doet? Je wordt erdoor beheerst. Je gedachtes nemen jouw leven over, als een grote rivier en jij hobbelt achter alle gedachten aan. En maar door, en verder. Het denken haalt je uit je centrum, uit balans.” De leraar gaf de vrouw het advies om meer te luisteren naar haar emoties. “Voel verdriet, voel teleurstelling.”

“You don’t have to be strong. Feel strong”.
Dit verhaal uit het boek “Als jouw leven een cirkel is, waar sta je dan?” geldt niet alleen voor deze vrouw. In de drukke Westerse maatschappij heeft bijna iedereen om allerlei redenen de soul ingepakt. Soms uit angst, omdat je niet eerlijk durft te zijn. Of uit angst om niet te mogen zijn wie je bent, uit angst om niet goedgekeurd te worden. We verdedigen ons omdat we niet beledigd willen worden, niet vernederd, niet gekwetst. Die draden van angst en frustratie hangen om ons heen als een web, waarin alle emoties in worden opgevangen.
Merk wat een diepe inademing met je doet. Goede ademhaling is de beste manier om je terug te brengen bij jezelf. Ook stilte brengt je terug naar het midden, terug naar jezelf. Neem daarom elke week (of liever nog elke dag) tijd voor stilte. Probeer zoveel mogelijk in contact te zijn met de natuur. Dat brengt je terug naar het midden, terug naar jezelf. Het alsmaar doordenken brengt je alleen maar verder van huis. Denk daaraan als je het druk hebt, en in welke emotionele situatie dan ook. Zoek de stilte en adem!
Hallo ik ben Mariska van der Meijs.
...ik deel graag mijn creativiteit, integriteit, humor, diepgang en kennis met jullie...
 

Trainingsagenda


Start nieuwe trainingen Reiswijze


           
Do  14 maart : Start "Positief denken"

Wo  13 maart  :  Start "Meer durven doen"

Wo    3 april     : Start "HOE"  training

Wo    8 mei      : Start Positive Discipline

 

   Nu ook in Delft 


Di  19 maart  : Start Positive discipline

Klik hier voor de volledige agenda

Onze trainingsruimte huren? 
Wil jij ook onze trainingsruimte huren? Klik hier

Copyright © 2019 Reiswijze, All rights reserved.


ons adres is:
Reiswijze, Heliotroop 23a, 2691 HJ 's-Gravenzande

Wilt u uw gegevens aanpassen update dan hier je gegevens of als je de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u hier uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp