Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Radboudumc nieuwsbrief
4 maart 2019
In de put, uit de put
De zeldzame bacterie Pseudomonas aeruginosa wist vanuit doucheputjes op patiëntenkamers voor een infectie te zorgen, ontdekte arts-microbioloog Joost Hopman. Hij adviseert in JAMA Network Open om bij de inrichting van ziekenhuiskamers maatregelen te nemen om het risico van verspreiding vanuit afvoerputjes te minimaliseren.
Lees meer
65 miljoen voor OnePlanet
De Provinciale Staten geven groen licht voor de opening van het nieuwe technologie- en innovatiecentrum OnePlanet in Gelderland. De provincie investeert 65 miljoen euro voor een periode van acht jaar om innovaties voor voeding, landbouw en gezondheid te ontwikkelen en versnellen.
Lees meer
De nieuwe mens wordt nooit meer ziek
Vaccins en medicijnen beschermen ons tegen ziektes. Kunnen we ons afweersysteem zo sterk maken dat we nooit meer ziek worden? Gaan we ziektes ooit helemaal uitroeien? Op 3 april voelen we drie wetenschappers hierover aan de tand.
Lees meer
Emmers vol urine
Tijdens World Kidney Day op 14 maart komen kinderen naar het Radboudumc om meer te leren over nierziekten. Waarom is veel zout eten bijvoorbeeld niet goed voor je? En hoe werkt een nier eigenlijk? Dat ontdekken de kinderen in een levensgrote nier met emmers geel water en plastic balletjes.
Lees meer
Hardlopers zijn hartlopers
Hardlopers hebben vaker een verkalkte kransslagader dan wielrenners, schijven onderzoekers van het Radboudumc in JACC Cardiovacular Imaging. Maar om nu gelijk de schoenen in de wilgen te hangen... Verder onderzoek is nodig naar de oorzaak van de verkalking en de verschillen tussen de sporters.
Lees meer
Blaaskanker opsporen met een plastest
Terugkeer van blaaskanker is sinds kort op te sporen met een nauwkeurige urinetest. Dit kan gewoon thuis en maakt ingrijpend onderzoek overbodig. Het Radboudumc gaat de test als eerste ziekenhuis standaard inzetten bij de controle op terugkerende blaaskanker. Patiënten hoeven daardoor de helft minder naar het ziekenhuis te komen.
Lees meer
Een nieuwe uitdaging met Parkinson
Van de mensen met Parkinson krijgt 5 tot 10 procent de diagnose wanneer ze jonger dan 50 jaar zijn. Jonge mensen de leven met de ziekte van Parkinson worden geconfronteerd met flinke uitdagingen. Peter van den Berg, zelf jonge parkinsonpatiënt, schreef er een boek over.
Lees meer
Slimme snelle diagnostiek
Arts-onderzoekers Richard ten Broek en Geert Wanten krijgen beiden een subsidie van 150.000 euro van de Maag Lever Darm Stichting voor onderzoek naar nieuwe diagnostiek voor spijsverteringsziekten. Met de onderzoekssubsidies wil de Maag Lever Darm Stichting vroegtijdige opsporing van ziekten stimuleren.
Lees meer
Divider
Wetenschap uitgelicht
Gezond bewegen
Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking beweegt niet genoeg. Terwijl bewegen toch belangrijk is voor zowel gezonde mensen als patiënten. Het Radboudumc doet onderzoek naar Gezond Bewegen.
Bekijk het dossier
Het Radboudumc voert veel wetenschappelijk onderzoek uit. Op onze website staat meer achtergrondinformatie en uitleg over het onderzoek naar ziektes en onderwerpen die vaak in het nieuws zijn.
Naar wetenschap uitgelicht
Divider
Uitgelicht
Coating voor kunsttanden
John Jansen werkt sinds 1984 aan de verbetering van tandheelkundige implantaten door deze te coaten met calciumfosfaat. Binnenkort gaat hij met emeritaat. Welke weg hebben de implantaten van de hoogleraar afgelegd van het laboratorium naar de tandartsenpraktijk?
Lees meer
Superchirurg
Een primeur: één van de eerste functionerende medische operatierobots - de RoboSculpt - is in het lab getest op donor-schedelbeenderen. De robot kan in de toekomst gebruikt worden om tumoren te verwijderen uit de schedelbasis, of om geavanceerde gehoorapparaten te implanteren. Het doel is om in 2021 de eerste patiënten te opereren met de RoboSculpt.
Lees meer
Divider
Agenda

14 maart
World Kidney Day

25 maart
Finale Radboud Talks

3 april
De nieuwe mens wordt nooit meer ziek

15 mei
De nieuwe mens is onbetaalbaar

5 en 6 oktober
Weekend van de Wetenschap

6 - 10 november
InScience filmfestival
Ondertussen online 


Artsen hebben een mooi, maar ook zwaar beroep. Ze werken lang en hard, de werkdruk is hoog. En het werk is ook mentaal belastend. Vaak gaat het over leven en dood. KRO Kruispunt volgde hartchirurg Wim Morshuis en oncoloog Suzanne Kaal tijdens hun werk.
Divider
© Radboudumc Postbus 9101 6500 HB, Nijmegen Netherlands
Iedere maand verschijnt de Radboudumc nieuwsbrief, met hierin nieuws over patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van het Radboudumc. En met de agenda blijft u op de hoogte van aankomende activiteiten. U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief. Kijk voor meer nieuws op www.radboudumc.nl.
Afmelden voor deze nieuwsbrief
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp