Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Radboudumc nieuwsbrief
22 november 2018
De jacht op uitzaaiingen is geopend
Een kankercel die uitzaait, beweegt zich als een roofdier op zoek naar een prooi. Een goedaardige cel doet dat niet. Door dit looppatroon te dwarsbomen, ontstaan nieuwe mogelijkheden in de jacht op uitzaaiingen.
Lees meer
Zelfs de kleinste beweging helpt
De Amerikanen hebben nieuwe richtlijnen voor gezond bewegen, met als belangrijkste punt: zelfs een klein beetje bewegen levert al heel veel gezondheidswinst op. Hoe dat zit? Lees wat fysioloog Thijs Eijsvogels erover schrijft.
Lees meer
De nieuwe mens is een designer baby
Wat als we de perfecte baby kunnen creëren? Door DNA te knippen en plakken kunnen we ziektes uitroeien en genetische voordelen inbouwen. Willen we dit? Welke eigenschappen willen we geven? In de ‘De nieuwe mens is een Designer Baby’ verkennen Radboudumc en LUX de ontwikkelingen.
Lees meer
Groep genen goed startpunt voor speurtocht naar behandeling
Meer dan zeventig genen spelen een rol bij cerebellaire ataxie, een zeldzame en onbehandelbare groep van bewegingsstoornissen. Hoe leidt een mutatie in deze genen steeds tot min of meer dezelfde problemen in de kleine hersenen? En kunnen we dan met dezelfde behandeling meerdere vormen van ataxie behandelen?
Lees meer
Wat wij van de brexit merken?
Dankzij de brexit gaat het Radboudumc het Europese referentienetwerk voor urogenitale ziekten coördineren (eUROGEN). Dit netwerk werd eerder vanuit het Verenigd Koninkrijk gecoördineerd. Europese referentienetwerken (ERN’s) zijn virtuele netwerken van zorgverleners uit heel Europa.
Lees meer
Forse uitbreiding opleidingsplaatsen
Nederland kent een groot tekort aan specialisten ouderengeneeskunde. Dankzij de samenwerking tussen het Radboudumc en Universiteit Maastricht is het aantal opleidingsplaatsen fors uitgebreid. Samen bieden we de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde nu ook in Maastricht aan. 
Lees meer
Tandheelkunde beste in vakgebied
De bacheloropleiding Tandheelkunde van het Radboudumc heeft opnieuw het predicaat ‘topopleiding’ gekregen in de Keuzegids Universiteiten. Tandheelkunde heeft voor de zesde keer in zeven jaar dit predicaat behaald en is daarnaast de beste opleiding in haar vakgebied.
Lees meer
Divider
Wetenschap uitgelicht
Acceptatie van vaccinatie
Voor een bewuste vaccinatiekeuze blijkt meer nodig dan goede, voldoende informatie. Wat zijn dan nog meer belangrijke thema's in het keuzeproces? Dat onderzocht Olga Visser. Zij vroeg zorgverleners en ouders van jonge kinderen waarom zij een vaccinatie tegen kinkhoest wel of niet accepteren.
Lees meer
Wat is gezond bewegen?
Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt niet genoeg. Terwijl bewegen belangrijk is voor ieder mens. Het Radboudumc doet daarom onderzoek naar Gezond Bewegen.
Bekijk het dossier
Het Radboudumc voert veel wetenschappelijk onderzoek uit. Op onze website staat meer achtergrondinformatie en uitleg over het onderzoek naar ziektes en onderwerpen die vaak in het nieuws zijn.
Naar wetenschap uitgelicht
Divider
Uitgelicht
Een hersenbloeding zonder het te weten
Bijna vijf miljoen euro voor drie onderzoeksprojecten om een bijna onzichtbare hersenziekte beter en vooral vroeger op te sporen. Marcel Verbeek gaat dat doen. Met biomarkers in lichaamsvocht. Omdat een vroegtijdige diagnose van de ziekte CAA op termijn misschien ook een behandeling mogelijk maakt.
Lees meer
Engelengeduld
Afgelopen voorjaar belandde Herman Hagedoorn (76) op de intensive care in Gouda. Hij knapte op, maar het lukte niet om hem van de beademing af te krijgen. Zijn arts stelde voor om daarvoor naar het Radboudumc te gaan. 'Vier dagen later had ik geen beademingsmachine meer nodig.' 
Lees meer
Divider
Agenda

12 december
De nieuwe mens is een designerbaby

16 januari
De nieuwe mens hackt zijn hersenen

27 februari
De nieuwe mens wordt behandeld zonder dokter

3 april
De nieuwe mens is nooit meer ziek
In het nieuws 


In BNR's Big Five van de chirurgie was Maroeska Rovers te gast. Zij wil als hoogleraar Evidence Based Surgery bij het Radboudumc de chirurgie beter en betaalbaarder maken. Daarvoor is innovatie en een kritische blik van belang. En dat maakt haar niet altijd populair bij medische bedrijven.
Beluister de podcast
Divider
© Radboudumc Postbus 9101 6500 HB, Nijmegen Netherlands
Iedere maand verschijnt de Radboudumc nieuwsbrief, met hierin nieuws over patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs van het Radboudumc. En met de agenda blijft u op de hoogte van aankomende activiteiten. U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor deze nieuwsbrief. Kijk voor meer nieuws op www.radboudumc.nl.
Afmelden voor deze nieuwsbrief
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp