Copy
Lees deze nieuwsbrief online

Beste muziekliefhebber,
Begin juli hebben wij in het kader van ons dertigarig jubileum een prachtige tournee naar Zuid-Duitsland gemaakt. Verderop in deze nieuwsbrief vindt u een kort reisverslag en een link naar het foto-album. Intussen zijn er nog meer feestelijkheden in voorbereiding: ons lustrumproject rond de muziek van Henry Purcell begint serieus vorm te krijgen. Zoals gebruikelijk houden we u via deze nieuwsbrief op de hoogte. Wilt u deze liever niet meer ontvangen? Klik dan op afmelden.

Met muzikale groet, Vocaal Ensemble Multiple Voice

TERUGBLIK CONCERTREIS DUITSLAND
Onze concertreis begon op 8 juli met een optreden in  Ettal, in het kader van de Bayerische Landesausstelling. In de prachtige kloosterbasiliek kwam het programma 'Bergeslust und Waldesruhe' bijzonder goed tot zijn recht. Na afloop werden we ingewijd in de geheimen van de kloosterbrouwerij. Op maandag reisden we naar het mooie stadje Murnau. We zongen daar in de barokke St. Nicolaus voor een talrijk en aandachtig publiek. Op onze vrije dinsdag genoten we van het schitterende Beierse berglandschap. Het laatste concert vond plaats in de sobere Romaanse basiliek van Altenstadt, die weer een heel andere dimensie aan de muziek gaf. Van dit concert verscheen een uitgebreide recensie in de Schongauer Nachrichten (zie onder). Een fotoreportage van de reis is te bekijken via deze link

Multiple Voice voor de kloosterbasiliek van Ettal, Beieren
BARBARAFESTIVAL

Multiple Voice zingt het repertoire van de concertreis binnenkort nog eenmaal. Het koor verzorgt tijdens het Barbarafestival in Culemborg een zogenaamd 'groen concert' waarin de schoonheid van de natuur wordt bezongen. 
Het programma is opgebouwd rond romantische koorwerken uit Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Er klinken werken van onder meer Orlando di Lasso, Felix Mendelssohn, Alphons Diepenbrock, Johannes Brahms, Robert Schumann, Camille Saint Saëns, Edward Elgar, Arthur Sullivan en Hendrik Andriessen. 
Concert:
Zaterdag 15 september, 16.00 uur - Culemborg, Grote of Barbarakerk (Grote Kerkstraat 2). Toegang vrij, collecte bij de uitgang.
HENRY PURCELL AND THE CHAPEL ROYAL
In januari 2019 sluiten we ons lustrumjaar af met een luisterrijk  barokprogramma rond Henry Purcell (1659-1695), de 'Orpheus Brittannicus'. Deze eigenzinnige figuur wordt met recht beschouwd als de belangrijkste Engelse componist uit de barok van voor Händel. Zijn kracht ligt in verrassende harmonische vondsten, sterke tekstuitbeelding, timing en ritmische finesse. Purcell was lid (‘gentleman’) van de Chapel Royal van Hampton Court Palace en schreef in die hoedanigheid een groot aantal schitterende anthems. Ons programma laat enkele van de mooiste van deze werken horen, omlijst met koormuziek van Purcells minder bekende tijdgenoten uit de Chapel Royal, zoals Blow, Croft, Child en Turner. Een aantal van die werken werd geschreven voor de kroning van Engelse vorsten. U kunt dus rekenen op een feestelijk programma, vol grandeur en passie. Het koor werkt voor deze concerten samen met The Locke Consort en organist David Jansen. Om de begroting van dit project helemaal rond te krijgen, zijn wij nog op zoek naar sponsors. Wilt u meehelpen? Kijk op onze website voor meer informatie.
Concerten:
vrijdag 18 januari 2019, Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, Utrecht 
zaterdag 19 januari 2019, Het Kruispunt, Kerkplein 2, Voorschoten
​zondag 20 januari 2019, Oude Kerk, Torenstraat 1, Soest
VIJF VRAGEN
In deze rubriek stellen we steeds een koorlid aan u voor. Deze keer is het woord aan sopraan Maaike Koffeman.

Wat doe je als je niet aan het zingen bent? 
Ik ben docent Frans en literatuurwetenschap aan de Radboud Universiteit. Daarnaast werk ik sinds kort aan de VU bij het Nationaal Platform voor de Talen. Dat is een organisatie die de positie van het talenonderwijs in Nederland wil versterken. Verder houd ik erg van reizen, lezen en alles wat met taal te maken heeft.
Wat is jouw rol binnen Multiple Voice? 
Ik ben algemeen bestuurslid en houd me vooral bezig met de communicatie rond de concerten. Verder bemoei ik me graag met de tekstboekjes, vertalingen en uitspraak. Ik ben ook lid van de reiscommissie. Ik ga mijn best doen om ervoor te zorgen dat de volgende tournee richting Frankrijk voert.
Hoe lang zing je al bij Multiple Voice?
Ik ben in 2012 verhuisd naar Utrecht en bleef eerst mijn oude koor in Zwolle nog een paar jaar trouw. Dat werd toch te lastig met reizen (vooral bij concerten in het hoge Noorden), dus ik was heel blij toen ik begin 2015 werd aangenomen bij Multiple Voice. Het repertoire ligt me goed en ik voelde me snel thuis in de groep; 
Wat is het bijzonderste dat je met het koor hebt meegemaakt?
Tijdens de koorreis naar Beieren trokken we een dag de bergen in, waarbij ik als principieel sportweigeraar koos voor de makkelijke route met kabelbaan. Om mijn standpunt kracht bij te zetten droeg ik ballerina's in plaats van bergschoenen, maar een van de bassen maakte het nog bonter, want hij liep op concertschoenen. Misschien kwam het wel daardoor dat we, eenmaal bovenop de berg aangekomen, spontaan het stuk 'Über allen Gipfeln ist Ruh' (Diepenbrock) begonnen te zingen. Dat was letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt.
Wat is je favoriete koormuziekstuk?
Van mijn eerste concert met Multiple Voice is 'Ne irascaris domine' me bijgebleven, een diep doorleefd klaaglied van William Byrd. Om onverklaarbare redenen word ik heel gelukkig van droevige muziek. Maar mijn hart ligt natuurlijk vooral bij het Franse repertoire. Onlangs heb ik voor een CD-project van een bevriende zanger de samenwerking tussen Francis Poulenc en de surrealist Paul Eluard onderzocht. Heel boeiend om te zien hoe de componist de raadselachtige beelden van de dichter vertaalt naar zijn klankidioom. Als favoriete koorwerk kies ik dan voor Un soir de neige, dat de sfeer van de oorlogswinter van 1944 uitbeeldt. Had ik al gezegd dat ik van droevige muziek houd?
VACATURES
Multiple Voice is geregeld op zoek naar nieuwe zangers. Op dit moment hebben we plaats voor een tenor en een lage bas. Goede zangers met veel koorervaring nodigen we graag uit voor een auditie. De repetities vinden plaats op maandagavond in Utrecht. Interesse? Bel dan naar Christien of Paul de Kok (035-6838903) of mail naar pauldekok@hetnet.nl.


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Multiple Voice · P. Nieuwlandstraat 80 · Utrecht, Nederland 3514HL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp