Copy
Bekijk deze nieuwsbrief online

Beste muziekliefhebber,
In 1984 maakte een van onze koorleden een voetreis naar Rome. Een hele prestatie, maar zeker niet uniek: jaarlijks maken vele duizenden mensen zo'n tocht. Waarom doen ze dat? Wat heeft de eeuwenoude traditie van het pelgrimeren ons nog te bieden? Dat zijn vragen die centraal staan in onze concertserie 'De weg naar Santiago'. Wij nodigen u graag uit om ons te vergezellen op deze bijzondere muzikale pelgrimage. Verderop in deze nieuwsbrief leest u er meer over. Wij hopen dat u het op prijs stelt om via deze weg geïnformeerd te worden over onze activiteiten. Als dat niet het geval is, kunt u zich eenvoudig afmelden

DE WEG NAAR SANTIAGO
Programmatoelichting
Al sinds de middeleeuwen trekken pelgrims vanuit heel Europa naar het graf van de apostel Jacobus in Santiago de Compostella. Voor velen van hen is deze reis behalve een sportieve uitdaging ook een spirituele zoektocht of een poging tot zelfonderzoek.
Geïnspireerd door deze rijke traditie, brengt Vocaal Ensemble Multiple Voice een concert dat is opgezet als een muzikale pelgrimage. Het centrale werk in dit programma is To the Field of Stars (2011) van de Britse componist Gabriel Jackson. Dit werk voor koor, cello en slagwerk werd geschreven in opdracht van onder meer het Nederlands Kamerkoor, en is gebaseerd op oude teksten en muziekstukken over de reis naar Santiago. Het biedt grote uitdagingen op het gebied van solfège en intonatie, van ritmische precisie en dynamische schakeringen.
Daarnaast zingt het koor werken van renaissancecomponisten uit het achterland van de route naar Santiago (Guerrero, De Monte en Victoria) en een aantal recentere stukken (van Britten, Pärt, Mealor en Todd) die aansluiten bij de thematiek van de pelgrimstocht. Het zijn werken waarin devotie, spiritualiteit, angst en onzekerheid, zoeken en vertrouwen, een centrale rol spelen. 
Behalve in de Utrechtse Pieterskerk zal het koor dit programma uitvoeren in Culemborg (ter afsluiting van een nieuwe editie van het Barbara Festival) en in Zutphen. Daar is Multiple Voice uitgenodigd om op te treden tijdens het Internationaal Cellofestival, waar het aantal jaren geleden al eens te gast was.
Concerten:
Vr. 16 juni, 20:15 uur – Utrecht, Pieterskerk (bestel kaarten)
Za. 1 juli, 16:00 uur - Culemborg, Grote Kerk 
Za. 26 augustus, 22:30 uur - Zutphen, Walburgiskerk  
Utrecht en Santiago
Een beetje verscholen op een hofje in de Utrechtse binnenstad staat een mooi beeldje van een pelgrim. Het verwijst naar het Sint-Jacobsgasthuis dat vanaf de veertiende eeuw tot aan de reformatie een gastvrij onderkomen bood aan pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. Ook een plaquette en gevelsteen bij de ingang van het voormalige gasthuis (Oudegracht 213) herinneren aan deze geschiedenis.
Utrecht is heden ten dage nog steeds een belangrijk centrum voor Santiago-gangers. In het Huis van Sint Jacob aan het Janskerkhof kunnen zij terecht voor informatie en inspiratie voor hun tocht. Wilt u meer weten over het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en de Utrechtse connectie met Santiago? Ga naar www.santiago.nl.


Beeld van Amiran Djanashvili in de Jacobsgasthuissteeg (2002)
Voetreis naar Rome
Het zingen over de pelgrimstocht naar Santiago roept bij sopraan Xandra de Bode bijzondere herinneringen op. Samen met haar vriend liep ze in 1984 van Courmayeur (aan de voet van de Mont Blanc) naar Rome. De tocht duurde twee maanden. In haar dagboek is te lezen wat zo'n lange voetreis met je doet:
"Lopen is steeds meer een dagelijkse bezigheid geworden: ik raak eraan gewend. Lichamelijk kan ik het lopen goed aan, maar geestelijk is het soms een worsteling. Valt de tocht dan toch tegen? Nee, zeker niet. Ik kan tijden teren op de belevenissen van de afgelopen weken, zoals de ontmoeting met het arme, oude echtpaar dat ons onderdak en eten bood. Het is heerlijk om vrij rond te trekken, mooie landschappen te zien en je eigen zaakjes te kunnen regelen.
Maar - daar moet ik heel eerlijk in zijn - het is niet altijd vakantie. Sommige dingen zijn niet prettig, maar daardoor juist heel leerzaam. Het is vervelend om gewantrouwd te worden, geen veilig plekje te hebben en moe, vies en bezweet te zijn zonder je te kunnen wassen. Ik heb ervaren dat gastvrijheid en beleefdheid tegenover vreemden iets heel kostbaars is; ik zal dat voortaan altijd in ere houden. 
Met deze instelling, zeer bewust, ben ik aan deze reis begonnen en zal ik hem afmaken, want (D.V.!) Rome zal ik bereiken, al is het strompelend op mijn blote knietjes. […] Om lopen een lange tijd vol te kunnen houden, moeten lichaam en geest in evenwicht zijn."
SEIZOEN 2017-2018
Op dit moment zijn de plannen voor het komende seizoen nog in de maak. Het is onze bedoeling om in december ons programma met Duitse advents- en kerstmuziek te hernemen. Daarna brengen we een nieuw programma met de titel 'Even such is Time' in Utrecht (vr. 26 januari 2018), Almere (za. 3 februari 2018) en Cothen (zo. 4 februari 2018). Volgende zomer vieren we ons dertigjarig bestaan met een koorreis naar Zuid-Duitsland, waar we onder andere zullen optreden in de prachtige kloosterkerk van de Benediktijnerabdij in Ettal. We houden u via onze nieuwsbrief en website op de hoogte.
VIJF VRAGEN
In deze nieuwe rubriek stellen we steeds een koorlid aan u voor. We openen de serie met een van onze zangers van het eerste uur, tenor Frank van Dorsten.

Wat doe je als je niet aan het zingen bent? 
Ik werk als anesthesioloog. Dat is veel meer dan het toedienen van narcose. Het gaat erom de risico’s voor, tijdens en na een operatie in te schatten en te beheersen. Ik zorg er onder andere voor dat de vitale levensfuncties zoals de ademhaling en de bloedsomloop zo goed mogelijk doorgaan. Naast het werk wandel en fiets ik graag.
Wat is jouw rol binnen Multiple Voice? 
Ik ben eerste tenor. Daarnaast houd ik me bezig met programmering in de muziekcommissie. Het blijft uitdagend om een interessant programma voor het koor samen te stellen. Ook schrijf ik regelmatig toelichtingen voor de programmaboekjes. 
Hoe lang zing je al bij Multiple Voice?
Ik ben lid sinds januari 1990. Een huisgenoot had auditie gedaan bij Multiple Voice en was helaas afgewezen, maar zij bracht mij in contact met de dirigent. Vervolgens ben ik benaderd om auditie te komen doen.
Wat is bijzonderste wat je met het koor hebt meegemaakt?
Met het koor heb ik al veel bijzondere momenten meegemaakt. Voor mij blijft het bijzonder dat Multiple Voice mijn huwelijksdag heeft opgeluisterd met een prachtig concert. 
Wat is je favoriete koormuziekstuk?
Ik houd erg veel van vroege Duitse barokwerken, zoals 'Mit Weinen hebt sichs an' van J.C. Bach. Maar vooral het werk, waarmee ik voor het eerst in aanraking kwam met klassieke muziek, het openingskoor van de Johannes Passion ('Herr, unser Herscher'), heeft bij mij nog steeds een bijzondere plaats.
VACATURES
Multiple Voice is geregeld op zoek naar nieuwe zangers. Op dit moment hebben we plaats voor een alt en een tenor. Goede zangers met veel koorervaring nodigen we graag uit voor een auditie. De repetities vinden plaats op maandagavond in de Oranjekapel (Amsterdamsestraatweg 441a, Utrecht). Interesse? Bel dan naar Christien of Paul de Kok (035-6838903) of mail naar pauldekok@hetnet.nl.


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Multiple Voice · P. Nieuwlandstraat 80 · Utrecht, Nederland 3514HL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp