Copy
View this email in your browser

 

Nieuwsbrief Verenigingen

Oktober 2021

Welcome to the future!

Het is nog te vroeg om te spreken over een post-corona tijdperk, maar het nieuwe sportseizoen is wel weer als vanouds losgebarsten en het voelt ook écht als een nieuwe start na 1,5 jaar met coronabeperkingen. 
 
Maar nu corona wat meer naar de achtergrond verdwijnt, keren ook de oude vertrouwde uitdagingen weer terug op de bestuursagenda’s. Ledenaantallen lopen al jaren beetje bij beetje terug. En we zien inmiddels ook dat het aantal vrijwilligers terug loopt. Twee zorgwekkende trends waar corona ook zeker debet aan is. Ik wil niet pessimistisch overkomen (en daar is in principe ook geen reden voor), maar prognoses laten zien dat als we niks doen deze dalingen richting 2030 behoorlijk fors zijn en de toekomst van behoorlijk wat sportverenigingen bedreigen.  
 
Waarom ik niet pessimistisch ben ondanks deze zorgwekkende trends, is omdat er nog zo ontzettend veel kansen liggen voor sportverenigingen. Maar het verzilveren van deze kansen vraagt wél om visie, keuzes en een bereidheid om soms iets anders te doen dan je altijd deed. Als je goed luistert, hoor je dat sporters én vrijwilligers daar ook om vragen. 
 
Als je de komende jaren niet in staat bent om in te spelen op die wensen en behoeften van sporters en vrijwilligers, ga je als vereniging écht een lastige tijd tegemoet. Een bestuur met visie en daadkracht is de komende jaren belangrijker dan ooit. Ook al hebben we nu de ‘corona hobbel’ overwonnen, er staan de sportverenigingen meer en in potentie grotere uitdagingen te wachten!
 
De toekomst is nu! Welkom! Pak je kansen, ze liggen er! 
 
Ja, dat is makkelijk gezegd, hoor ik je denken… Over welke kansen heb je het? En hoe pakken we die?
 
Daar komen we graag op terug tijdens ons ´S-PORTCAFÉ op maandag 15 november. Hopelijk heb ik je nieuwsgierigheid kunnen wekken! Graag tot dan!

Robert Barclay
Team Verenigingen

´S-PORT Complimentenweek

Zaterdag 9 oktober start de eerste Bossche ´S-PORT Complimentenweek! Deze week maken we leden bewust van de rol die vrijwilligers hebben binnen de vereniging. Door het geven van complimenten worden vrijwilligers echt gewaardeerd!  

Samen met 16 Bossche sportverenigingen roepen we tussen 9 en 17 oktober alle leden op een extra compliment te geven. In de stad vind je Complimentenweek-abri's, zie je posters in verschillende sportzalen en moedigen we iedereen via social media aan om complimentjes te geven.  

Jouw club kan natuurlijk ook meedoen. Download de poster en flyer via www.s-port.nl/complimentenweek en hang hem op in jouw sportzaal of kantine.
 
Wie geef jij een compliment? Kleine moeite, groot gebaar!

Wethouder van Sport Huib van Olden ging je voor en geeft een mooi voorbeeld voorbeeld. Bekijk de video hieronder!

ZET IN JE AGENDA!

´S-PORTCAFÉ OP 15 NOVEMBER 2021

Welcome to the future!

We kunnen weer naar de toekomst kijken. Dit doen we tijdens het ´S-PORTCAFÉ op 15 november 2021. Na bijna 2 jaar afwezigheid pakken we groots uit met theater, een keynote en een interactief tafelgesprek.

O.a. Rob Adams neemt je mee in de wereld van nu en de komende 10 jaar. Wat verandert er veel en wat gaan die veranderingen snel. Hoewel veranderingen niet altijd goed voelen, bieden ze juist ook kansen voor de sport en de verenigingen. Verenigingen hebben iets waardevols in handen waardoor ze in de toekomst mogelijk in het voordeel zijn.

Kom luisteren en discussieer mee! Ga naar www.s-port.nl/s-portcafe voor meer informatie en MELD JE AAN!

De toekomst start nu!
Welcome to the future!

Gratis gift van €250,- !

Voor de zomervakantie startte de campagne #mijnclub. Deze campagne werd gefinancierd vanuit het Bosch Sportakkoord. De campagne richt zich op het sporten in clubverband. Want als lid van een sportclub weet je waarom georganiseerd sporten zo leuk is!

Om jou als sportaanbieder na een zwaar coronajaar een extra zetje in de rug te geven, kan jouw vereniging vanuit het Bosch Sportakkoord een gift ontvangen van €250,-!

DE VOORWAARDE: organiseer in de periode tussen 6 september en 31 december een activiteit die gericht is op ledenbehoud en ledenwerving. Vraag de voucher vervolgens met terugwerkende kracht aan.

VRAAG JE GIFT NU MET TERUGWERKENDE KRACHT AAN!

Aflevering 8 Vrijwilliger in beeld

2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. In de gemeente 's-Hertogenbosch zetten ontzettend veel vrijwilligers zich belangeloos in. Maar tegelijkertijd vinden sportverenigingen het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden en binden.

In een serie gesprekken gaan we op zoek naar goede voorbeelden, innovatieve ideeën en inspirerende personen op het gebied van vrijwilligersbeleid. Deze keer spreken we met Saskia Hordijk van Vrijwilligersnetwerk Galant. Bekijk de VIDEO!

Citytrainer voor verenigingen

YES, we mogen weer van start! In november 2021 starten we met een nieuwe Citytrainer cursus voor volwassenen. 

Geef jouw vrijwilliger net dat kleine beetje zelfvertrouwen of kennis. Je kent vast wel iemand in de club die best iets wil doen, maar denkt dat hij/zij daar nog niet klaar voor is. Of net wat kennis missen om de taak goed te doen. Dan kan Citytrainer helpen. Tijdens de cursus worden persoonlijke leerdoelen duidelijk en leggen we de nadruk op talent. De centrale vraag is dan ook: Waar wil jij in groeien? 

We hebben nog een paar plekken, en jullie mogen hiervoor kandidaten aanbevelen.  

Dus zijn er binnen jouw vereniging potentiële deelnemers? Laat het ons weten! Stuur ons contactgegevens, dan nemen wij contact op voor een intake gesprek.  

Meer lezen over Citytrainer voor volwassenen? Ga naar www.citytrainersdenbosch.nl!

Jeugdsportsubsidie: er gaat iets veranderen!

Eerder dit jaar vertelden we dat er vanaf 2022 wat veranderingen komen in de Jeugdsportsubsidie vanaf 2022. Dat komt al snel dichterbij. Het zou jammer zijn om geen subsidie te krijgen, omdat deze voorwaarden over het hoofd zijn gezien. Vandaar in de herhaling! 

Nieuwe voorwaarden Jeugdsportsubsidie 

  • Vrijwilligers die voor de sportvereniging actief zijn, hebben een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG).

  • De sportvereniging heeft een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) en/of normen & waarden (N&W) commissie. Lees ook het artikel hieronder voor meer informatie.

  • De sportvereniging kent duidelijke gedragsregels die passen bij een positieve sportcultuur, en deelt die regels actief en zichtbaar uit onder de leden. Kijk hier voor voorbeeld gedragsregels

  • Van verenigingen met een eigen sportaccommodatie vragen wij iets extra’s. Deze passen bij de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord.  

Wil je hiermee aan de slag en heb je hulp nodig? Laat het weten aan Irfan Gadzo. Of lees alles nog eens rustig door op www.s-port.nl/jeugdsportsubsidie

VCP-training najaar 2021

Is er al een Vertrouwenscontactpersoon binnen jouw vereniging? Of ben jij/ken jij iemand die deze rol voor de club wilt vervullen? ’S-PORT organiseert in het najaar een tweedaagse VCP-training. Tijdens deze training besteden we aandacht aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag.

Hoe wordt iemand opgevangen die iets komt melden? Waar kan een beschuldigde terecht en hoe kan een bestuur ondersteund worden wanneer er een melding is? Al met al een veelzijdige training waarin de verschillende kanten van het werk van de VCP worden toegelicht en geoefend.  

Meer informatie? Ga naar www.s-port.nl/vertrouwenscontactpersoon.
Aanmelden of vragen? Neem contact op met Evy Pappot.
Aftermovie Nationale Sportweek 2021

Van 17 tot en met 26 september 2021 was de Nationale Sportweek. Het thema in onze gemeente was: Sport doet iets met je. Deel dat ook met een ander!

Er vonden veel leuke activiteiten plaats, waarbij sport écht gedeeld werd. Het ging om plezier maken, samenwerken en jezelf uitdagen.

Nieuwsgierig naar een sfeerimpressie? Check de foto's op de ´S-PORT Facebookpagina of video hierboven!

TEAM VERENIGINGEN STAAT VOOR JE KLAAR!
Robert Barclay - Verenigingsadviseur - 06 15 04 02 70 - r.barclay@s-hertogenbosch.nl
Irfan Gadzo - Verenigingsadviseur - 06 11 88 62 11 - i.gadzo@s-hertogenbosch.nl
Michiel Bulten - Verenigingsondersteuner - 06 52 58 52 52 - m.bulten@s-hertogenbosch.nl
Rinske Preijde - Verenigingsconsulent jongeren - 06 31 79 65 03 - r.preijde@s-hertogenbosch.nl
Evy Pappot - Verenigingsondersteuner / Positief Sportklimaat - 06 15 89 20 87 - e.pappot@s-hertogenbosch.nl
Of stuur een e-mail naar verenigingen@s-hertogenbosch.nl.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Gemeente 's-Hertogenbosch, All rights reserved.


Klik op de volgende links om je gegevens te updaten of om jezelf helemaal uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gemeente 's-Hertogenbosch · Postbus 12345 · 's-Hertogenbosch, NB 5200 GZ · USA