Copy
View this email in your browser


Schoolsportplanner

Het voelt en is weer als vanouds! We hebben weer normale gymlessen, extra beweegactiviteiten op school en veel ´S-PORT activiteiten na schooltijd. Om belangrijke informatie over activiteiten bij ouders te krijgen, is school de belangrijkste partner voor ons. Als kinderen meer willen bewegen zullen ouders moeten weten wat er allemaal kan en waar het allemaal te doen is. In de Schoolsportplanner delen we vaak linkjes die een groepsleerkracht, sportcoördinator of directie makkelijk kan kopiëren en delen in de schoolapp. We hopen dan ook dat scholen dit steeds meer gaan doen zodat steeds meer kinderen gaan bewegen en kunnen ontdekken wat ze leuk vinden om te doen! Kees Akerboom.
Financiële impuls voor het bewegingsonderwijs nog niet aangevraagd? Doe het nu!
Er komt een tweede ronde om de subsidie ‘impuls en innovatie bewegingsonderwijs’ aan te vragen.
 
Dit jaar stelt het ministerie van OCW de subsidieregeling ‘Impuls en Innovatie Bewegingsonderwijs’ opnieuw beschikbaar. Aanvragen kunnen worden ingediend tot en met 15 mei 2022. Er zit deze tweede termijn in totaal bijna € 4,2 miljoen in de subsidiepot.

De subsidie ondersteunt scholen om de wettelijke verplichting om minstens twee lesuren bewegingsonderwijs (in totaal 90 minuten) vanaf schooljaar 2023-2024 te kunnen realiseren (deel A). Scholen die al aan deze verplichting voldoen, kunnen deze subsidie gebruiken om meer bewegen tijdens de schooldag te gaan realiseren (deel B). Denk aan meer bewegen in en rondom de school en bewegend leren (de dynamische schooldag).
 
Deze nieuwe regeling is bestemd voor scholen die in het tweede termijn nog geen subsidie hebben aangevraagd en voor scholen die een deel van de subsidie hebben aangevraagd. Bovenschoolse besturen die een deel van het subsidiebedrag hebben aangevraagd kunnen het resterende deel aanvragen voor andere scholen binnen de samenwerking. Scholen die het maximum bedrag hebben aangevraagd komen niet meer in aanmerking voor het tweede termijn.
Wil je hier meer over weten? Of wil je weten of jouw schoolbestuur deze subsidie al aangevraagd heeft? Neem contact op met Kees Akerboom, Teamleider Team KIDS bij ´S-PORT.
Een Sjorsboekje is toch écht veel leuker!
In oktober 2021 kregen alle gezinnen (ongeveer 10.000 op 52 basisscholen) een Sjorsboekje.  Er waren toen 2198 inschrijvingen voor Sjors Sportief en 1089 inschrijvingen voor Sjors Creatief. Daarmee stond Den Bosch landelijk in de top drie.
In maart 2022 hebben we géén boekje uitgedeeld, maar een link naar een online boekje gedeeld. We kunnen concluderen dat de kinderen en ouders een boekje toch echt veel leuker en fijner vinden om thuis in de bladeren! Want er zijn nu in het voorjaar 609 inschrijvingen voor Sjors Sportief en 254 voor Sjors Creatief.

Geef Sjors aandacht in de schoolapp
Aanbieders zetten de komende maanden steeds weer nieuw aanbod online! Wil je op school vragen of groepsleerkrachten nog eens het aanbod van Sjors Sportief en Sjors Creatief delen in de schoolapp? Dat zou geweldig zijn, want dan bereiken we op een snelle manier alle ouders!
Vragen? Neem contact op met Wendy Assmann, projectleider Actiefindenbosch.
w.assmann@s-hertogenbosch.nl | 06 52 58 52 63
Citytrainer Junior! Iets voor bij jou op school?
De creatieve, sociale, sportieve en organisatorische skills van jouw leerlingen inzetten op of rondom school? Dat kan!! Bekijk het filmpje over Citytrainer Junior en lees hieronder dan verder wat Den Bosch al met Citytrainer Junior doet!
 
Citytrainer Junior draagt bij aan een creatieve, sportieve en sociale omgeving op en rondom school én zet in op het trainen en coachen van basisschoolkinderen op school en/of in de wijk. Deelnemers leren beter omgaan met een groep en helpen mee bij activiteiten op school. Dat doen zij samen met en onder begeleiding van een Cursusleider Citytrainer Junior. Dit kan de gymdocent/vakleerkracht of een buursportwerker zijn.
Deze landelijk succesvolle lesmethode gaat uit van talent, het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden en persoonlijke groei. Zo krijgen deelnemers door kennis en systematische feedback, steeds meer zelfvertrouwen.
 
Citytrainer junior is gestart op LW Beekmanschool, Kindcentrum den Krommenhoek en Basisschool Nour. Op Kindcentrum het Rondeel en Kindcentrum de Haren, hebben de leerlingen de cursus al afgerond. 

Ben jij ook geïnteresseerd?
Neem dan contact op met Kim Blatter-van den Dungen.
k.vandendungen@s-hertogenbosch.nl | 06 15 94 80 91
Meiden met autisme willen ook gewoon lekker sporten!
Twee enthousiaste moeders uit Den Bosch hebben de samenwerking met ´S-PORT gezocht om een pilot op te zetten om meiden met kenmerken ‘uit het autistisch spectrum’ samen kennis te laten maken met sport en cultuur.
´S-PORT heeft verenigingen benaderd die hiervoor geschikt zijn en in april, mei en juni zijn er leuke clinics en kennismakingslessen geregeld. Bijvoorbeeld lasergamen, sieraden maken, dansen, crossfit, boksen en boulderen (klimmen).

Waarom nodig?
Het is voor meiden met autisme(-kenmerken) extra lastig om mee te doen aan standaard (team)sporten en creatief aanbod. Zij hebben soms moeite om de passende sociale interactie en reactie te laten zien. En zijn vaak extra gevoelig voor in hun ogen een onrechtvaardig verloop van wedstrijden en spel.
 
Er wordt nog wel eens gedacht dat zij niet willen sporten, maar dat is niet het geval! Eenzaamheid en depressieve klachten komen onder deze groep relatief veel voor. Verder ligt de meerwaarde van sport in het vergroten van het zelfvertrouwen, het leren in sociale situatie en in contact komen met gelijkgestemden.
 
Zitten er op jouw school meiden in groep 7 & 8 die hier graag aan mee willen doen? Of voor wie het goed zou zijn met gelijkgestemden in contact te komen? Deel deze info dan met de ouders en leerlingen.
 
Aanmelden? Of heb je vragen? Mail, bel of app met Luc van Eerd, Consulent Sport en Bewegen.
SMART Schoolverlaterdagen 2022; inschrijven kan nog.
Op 18 april sluit de inschrijving! Van de 52 basisscholen hebben zich nu 20 scholen ingeschreven. Doet jouw school ook mee? Schrijf je hier in!
We hopen dat nog meer groepen 8 meedoen, want naast de 10 beweeg-onderdelen waarop alle leerlingen getoetst worden, heeft ´S-PORT dit jaar weer drie leuke SMARTgames kunnen regelen én een afsluitende stormbaan! O ja, het is van dinsdag 7 juni t/m vrijdag 11 juni bij Atletiekvereniging O.S.S. VOLO en Sporthal de Schutskamp.

 
Neem vast een sneak-preview bij de SMART games: Vragen?
Bel of mail met Larry van Ommen van ´S-PORT 
Mail of bel l.vanommen@s-hertogenbosch.nl | 06 52 58 52 66
Planning gym-uren schooljaar 2022-2023?
We zijn er vroeg bij, maar binnenkort kan de directie van de basisschool een mail verwachten over het aantal klokuren gym - voor schooljaar 2022-2023. In die mail delen we de indeling van de gymlessen zoals die afgelopen schooljaar was. Nu al? Ja, nu al! 

Elk jaar weer een uitdaging die we samen aangaan
De logistieke puzzel om elke school te voorzien van de juiste hoeveelheid klokuren in de beschikbare accommodaties is soms ingewikkeld. Vandaar dat we eind april beginnen met het inventariseren van de aanvragen aan zaal-uren voor bewegingsonderwijs 2022-2023. Daarnaast  ligt er een uitdaging voor ons die het gevolg zijn van de eerder genoemde wettelijke verplichting die in het schooljaar 2023-2024 ingaat. 
Team Verhuur inventariseert de wensen bij de scholen die een gemeentelijke sportaccommodatie gebruiken en Kees Akerboom doet dat bij de scholen die gymmen in een niet-gemeentelijke sportaccommodatie. Wordt vervolgd.

Al vragen? Mail naar info@verhuursport.nl 
Wegens groot succes extra scholing Bodymap
In februari en maart zijn meer dan 100 professionals geschoold met Bodymap. De doelgroep was groepsleerkrachten 1, 2 en Pedagogisch Medewerkers. Het enthousiasme van de deelnemers heeft geleid tot een extra cursus op maandag 20 en 27 juni. De tijden zijn van 18.15 tot 21.00 uur (locatie volgt later).
De cursus in juni richt zich helemaal op de doelgroep kleuters. Lees Visie Bodymap kleuterschool - Bodymap.
Mocht je graag heel jouw schoolteam willen scholen met de wetenschappelijk bewezen methode Bodymap, neem dan rechtstreeks contact op met de bewegingsexperts van Bodymap: Liesbeth Verhoeven liesbeth@bodymap.be en Ann De Wilde ann@bodymap.be.
La Vuelta Hollanda in de Klas!?

Dit jaar wordt de 77ste editie van de Ronde van Spanje (La Vuelta) verreden. Een bijzonder jubileum, van een bijzondere wielerronde!
Met het lespakket La Vuelta Holanda in de Klas kun je als docent in groep 7 en 8 basisschool en vmbo-1 en -2 aandacht besteden aan deze bijzondere gebeurtenis. Vorige week is het lespakket via een mail aan alle basisscholen uit de gemeente s’-Hertogenbosch gepresenteerd.
Vragen? Mail naar: educatie@lavueltahollanda.com Het lespakket La Vuelta Holanda in de Klas is samengesteld door Stichting La Vuelta Holanda. Deze stichting organiseert en coördineert alle activiteiten en festiviteiten rond La Vuelta in Nederland La Vuelta Holanda is een initiatief van de gemeentes Utrecht, ‘s-Hertogenbosch en Breda, de provincie Utrecht, BrabantSport en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tientallen maatschappelijke organisatie en bedrijven maken als partners dit evenement mogelijk.
Een school in beeld: Kindcentrum Boschveld
Interview met Angela Groenwold, vakleerkracht gymnastiek op Kindcentrum Boschveld in Den Bosch.

Kun je aangeven wat jullie allemaal al aan sport-en-bewegen en gezondheid op school doen?
Op onze school krijgen alle kinderen van groep 1 t/m 8 twee keer in de week bewegingsonderwijs. Ook bewegend leren bieden we regelmatig aan. Wij hebben op onze school de beweegvloer van Springlab waar de peuters en de kleuters altijd gebruik van kunnen maken. Daarnaast hebben we Plein Actief!, Gymplus, ´S-PORT extra en Minigym. We doen zowel tijdens als na schooltijd regelmatig mee toernooien, sportdagen of andere activiteiten zoals de jongens- en meidenmiddag.

Abonneren op de Schoolsportplanner?!

De meeste directies en sportcoördinatoren op de 52 basisscholen zijn al geabonneerd op deze digitale Schoolsportplanner. Denk je: deze informatie is interessant voor collega’s op school of in mijn netwerk! Stuur deze link dan door.

Denk mee en deel jouw knowhow!
Heeft jouw school iets leuks om te delen? Heb je een informatief artikel? Zijn er nieuwe trends? Of heb je een succesverhaal wat andere scholen moeten weten? Mail jouw input naar Wendy Assmann.
De volgende Schoolsportplanner verschijnt op dinsdag 10 mei 2022.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2022 Gemeente 's-Hertogenbosch, All rights reserved.


Klik op de volgende links om je gegevens te updaten of om jezelf helemaal uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gemeente 's-Hertogenbosch · Postbus 12345 · 's-Hertogenbosch, NB 5200 GZ · USA