Copy
View this email in your browser

 

Nieuwsbrief Verenigingen

Mei 2021

Verenigen is een werkwoord!

Onlangs organiseerden we een boeiende discussieavond over diversiteit & inclusie bij sportverenigingen. In het programma was er, terecht, veel aandacht voor racisme en de LHBTI+ gemeenschap. Maar gaat het bij diversiteit & inclusie alleen om racistische uitlatingen en het overmatig en onnodig gebruik van het woord homo op de velden en in kleedkamers? Of omvat het eigenlijk veel meer?  
 
Het onderwerp deed me denken aan het verleden van veel sportverenigingen toen een ballotagecommissie nog heel normaal was. Niks diversiteit, niks inclusie… Alleen leden die in een bepaald profiel pasten, waren welkom. De verbondenheid en verenigd zijn werden daarmee aan de voordeur verzekerd. Juist dit staat nu onder druk en ter discussie.  

Het is duidelijk dat de tijden van een ballotagecommissie achter ons liggen. Maar als we niet kunstmatig voor een homogene groep zorgen, hoe dan wel? Dat gaat in de diverse samenleving van tegenwoordig niet vanzelf. Verenigen is een werkwoord! Laten we daarom het werkwoord verenigen afstoffen en het verenigen weer als essentie van ons bestaan beschouwen. Als vereniging ben je niet vanzelf verenigd, omdat toevallig alle leden interesse hebben in dezelfde sport. Vereniging zit in gedeeld plezier, waardering, respect, normen en waarden en acceptatie naar elkaar toe.   

De coryfeeën van de club, de terreinknecht, de trainers, het bestuur, de supporters, de spelers en de ouders. Allemaal verenigd met het clublogo, het shirt en de historie als tastbare en on(aan)tastbare elementen van verbondenheid! Samen één. Verenigd! Daar gaat het om, anders moeten we onszelf ook geen vereniging noemen… 

Als je er als vereniging in slaagt om écht verenigd te zijn met elkaar, met alle diversiteit, inclusief iedereen, dan komt de rest vanzelf: een bloeiende, leuke en succesvolle vereniging waar iedereen zichzelf kan zijn en zich prettig voelt. Een verenigde vereniging als ultiem doel. 

Dus of je nou uit de Maaspoort, Hambaken, Vinkel, Empel, Muntel, Syrië, Polen of Oss komt. (Oké, misschien is Oss een slecht voorbeeld... 😉 Man of vrouw. Hetero, L - H - B - T- I - Q of +  bent. Jong of oud. Dik of dun. Met of zonder migratieachtergrond. Praktisch of theoretisch geschoold. Met of zonder beperking. Het is onze vereniging, samen zijn we één. Wij zijn verenigd! Wij zijn TGG-er. Wij zijn Maasshuttelaar. Wij zijn Dukes. Wij zijn Baselaarnees. Of wie je ook bent! 

Sportieve groet, Robert Barclay 
Team Verenigingen 

We blikken terug op...
De discussieavond over inclusie en diversiteit


Op maandag 26 april zonden wij een live programma uit over Sport en Inclusie. In de studio van Unlimited spraken verschillende gasten over inclusie, diversiteit en uitsluiting binnen de sport.

Aan tafel zaten onze wethouder Huib van Olden, Jeffrey van Rynenberg (voorzitter TGG), Mark Brandts (voorzitter MHC Rosmalen) en Karin Blankenstein (John Blankenstein Foundation). Tafelheer Huub van Macklenberg leidde de interessante gesprekken. Verschillende stellingen zorgden voor mooie gesprekken en interessante zienswijzen. De kijkers thuis volgden het tafelgesprek en kregen de gelegenheid om live in de uitzending vragen te stellen.

Programma 'De Inclusieve Stad'
Het was een zeer vruchtbare, leerzame en bovenal inspirerende avond. Deze bijeenkomst past binnen het gemeentelijke programma ‘De Inclusieve Stad’. Wij nemen de sport en onze sportverenigingen de komende jaren intensief mee in dit thema. Als Team Verenigingen komen wij er dus zeker bij jullie op terug!
Benieuwd naar de uitzending?
KIJK HEM TERUG!

Wil je verder praten? Neem contact op met Rinske!
E-mail naar r.preijde@s-hertogenbosch.nl of bel naar 06 31 79 65 03.
Praat / denk / luister mee

Wordt er binnen jouw Bossche sportvereniging gesproken over thema's als inclusie, discriminatie en uitsluiting? Met een breed aanbod van workshops, cursussen en webinars helpen we je na te denken over deze thema's.

Als bestuurder van een sportvereniging in de gemeente ’s-Hertogenbosch kun je je aanmelden voor één of meerdere bijeenkomsten. 

Bekijk de menukaart Inclusie in de sport in 's-Hertogenbosch en meld je aan!
Aflevering 4 Vrijwilliger in beeld

2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. In de gemeente 's-Hertogenbosch zetten ontzettend veel vrijwilligers zich belangeloos in. Maar tegelijkertijd vinden sportverenigingen het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden en binden.


In een serie gesprekken gaan we daarom op zoek naar goede voorbeelden, innovatieve ideeën en inspirerende personen op het gebied van vrijwilligersbeleid. Deze week met Martin Martens (voorzitter) en Marcel van Houtum (vrijwilligerscoördinator) van Bossche ZwemVereniging (BZV). Bekijk de VIDEO!
Mensen maken 's-Hertogenbosch

Dit jaar is er extra aandacht voor vrijwilligers en vrijwilligerswerk. Want vrijwilligers zijn onmisbaar voor een sociale, actieve samenleving én vrijwilligerswerk doen levert je een heleboel op. De activiteiten van ‘Mensen maken ’s-Hertogenbosch’ worden georganiseerd door de gemeente, Galant Vrijwilligersnetwerk en ’S-PORT.
 
DOWNLOAD HET LOGO!
Omdat we trots zijn op alle vrijwilligers in ’s-Hertogenbosch is er een speciaal logo gemaakt met het motto ‘Mensen maken ’s-Hertogenbosch’. Dit logo is voor iedereen beschikbaar.
Als je dit jaar je eigen vrijwilligers bedankt of nieuwe vrijwilligers werft, kun je gebruik maken van het lokale logo. Op je sociale media of website, in filmpjes of je nieuwsbrief: laat zien dat jouw organisatie vrijwilligers waardeert en welkom heet! 

Meer lezen?
Wil je meer lezen over het jaar van de Vrijwilliger en Mensen maken 's-Hertogenbosch? In de nieuwsbrief lees je over speciale activiteiten, over vrijwilligers in het zonnetje zetten en meer! LEES NU!

1 juli 2021: Statiegeld op kleine plastic flesjes 

Hopelijk openen de sportkantines snel en kunnen we genieten van een drankje na het sporten of tijdens de beroemde derde helft. Voor kantines verandert er echter wel wat. Op 1 juli 2021 gaat een nieuw statiegeldsysteem in. Voor ieder flesje met een inhoud van minder dan een liter wordt dan 15 cent statiegeld gerekend. 

Grotere aanbieders zijn vanaf 1 juli verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen kunnen ervoor kiezen om vrijwillig plastic flessen in te zamelen. Een vrijwillig innamepunt mag 15 cent teruggeven aan de consument, maar is dit niet verplicht.

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst gebruiken om de eigen club te sponsoren. Hoe dat zit lees je op www.statiegeldnederland.nl. Hier vind je ook PR materiaal om leden van jouw club te informeren. Dit is gratis te downloaden.
Webinar WBTR gemist?
Op 1 juli gaat de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen in. Op 31 maart was er een informatieve webinar van het Juridisch Sportloket. Heb je deze gemist? Geen probleem! Kijk het webinar terug! 

Mocht je na het terugkijken nog vragen hebben? Neem contact op met Irfan Gadzo. E-mail naar i.gadzo@s-hertogenbosch.nl of bel naar 06 11 88 62 11.

 
Glasvezel in de gemeente
In onze gemeente wordt momenteel op grote schaal glasvezel aangelegd. Dat kan ook interessant zijn voor onze sportclubs en accommodaties. Je wordt niet vanzelf aangesloten op het Glasvezel netwerk. Met de postcodecheck kun je zien of jouw club al kan worden aangesloten. DOE DE CHECK!
TEAM VERENIGINGEN STAAT VOOR JE KLAAR!
Robert Barclay - Verenigingsadviseur - 06 15 04 02 70 - r.barclay@s-hertogenbosch.nl
Irfan Gadzo - Verenigingsadviseur - 06 11 88 62 11 - i.gadzo@s-hertogenbosch.nl
Michiel Bulten - Verenigingsondersteuner - 06 52 58 52 52 - m.bulten@s-hertogenbosch.nl
Rinske Preijde - Verenigingsconsulent jongeren - 06 31 79 65 03 - r.preijde@s-hertogenbosch.nl
Evy Pappot - Verenigingsondersteuner / Positief Sportklimaat - 06 15 89 20 87 - e.pappot@s-hertogenbosch.nl
Of stuur een e-mail naar verenigingen@s-hertogenbosch.nl.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2021 Gemeente 's-Hertogenbosch, All rights reserved.


Klik op de volgende links om je gegevens te updaten of om jezelf helemaal uit te schrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Gemeente 's-Hertogenbosch · Postbus 12345 · 's-Hertogenbosch, NB 5200 GZ · USA