Copy
Nytt fra Tore og Måkkham blant shanfolket
Se også denne web siden: www.bibelundervisning.com
 
Se denne mailen på Internett
 

Nytt fra Nord-Thailand - April 2020

En verden i unntakstilstand

Her kommer et nytt nyhetsbrev fra oss i Nord-Thailand, og vi er ikke uberørt av verdens situasjonen her helt nord i Thailand heller. Det er unntakstilstand her som i mange andre land i verden i dag.
I dette nyhetsbrevet vil jeg ta med litt hvordan vi opplever situasjonen her ute og litt om hvordan det påvirker vår tjeneste og hverdag. Vi har ikke stengt alt arbeid ned, og jeg vil dele litt om det også.

Facebook
Website

Hvordan Corona påvirker oss


En morgen for litt over to uker siden våknet jeg opp og følte jeg begynte å få feber. Jeg tok temperaturen og den var litt over 37 grader, men utover formiddagen steg den til over 39.
I disse Corona virus tider så begynte jeg å bli litt bekymret, og vi bestemte oss for at jeg burde ta en tur på klinikken.
Det er fremdeles ikke påvist Corona viruset i byen vi bor i, og vi hadde stort sett holdt oss hjemme den siste måneden, så sannsynligheten var ikke stor for det.

Men en bekymring var at vi dagen før hadde vært ute å besøkt et par familier og barn fra helg-skolen vår.
Vi hadde ikke fått besøkende dem på over to uker, og vi oppmuntret og delt ut noen ansiktsmasker til dem. Vi hadde også møtt på landeier til tomten vi leier, for vi var på tomten for å pakket ned et par ting siden vi ikke vil ha skole denne måneden (og kanskje neste). I tillegg hadde vi vært på 7/11 og vi hadde bestilt mat på en ute-restaurant.
Jeg begynte å tenke på konsekvenser hvis dette viruset hadde rammet meg og oss, de kunne blitt store. Spesielt fordi jeg er utlending.

Vi kom oss til klinikken og fikk tatt noen prøver. Det var ikke mange folk der som det ofte pleier, men vi måtte likevel vente en god stund.
Da resultatene kom viste den at jeg hadde fått mange dårlige bakterier i magen (urinprøven viste det), så matforgiftning med andre ord. Det kom sannsynligvis fra maten vi hadde bestilt med oss hjem fra ute-restauranten dagen før. Vi er inne i den varme tiden, og det er høysommeren her ute i Thailand, der temperaturen begynner å nærme seg 40 grader, derfor kan bakterier lett komme seg inn i maten.
Legen sa jeg ville slite en del med magen noen dager. Jeg fikk medisiner og kom meg hjem.

Jeg ble veldig overrasket over hvor fort jeg ble bra igjen. Jeg hadde litt feber dagen etter, men da forsvant den og jeg fikk heller ikke mye problemer med magen, så det gikk heldigvis raskt over.
Er takknemlig til Gud for det!

Ellers har vi alle i familien slitt litt med hoste og sår hals, men dette kommer sannsynligvis i stor grad av luftforurensning som er verre i år en noen gang før her i Nord-Thailand. Vi lengter og ber veldig etter kraftig regn nå! Det har kommet litt i de siste dagene, men trenger noen kraftige og lengre skurer.

 
Vipps 900 90 354

Corona situasjonen i Thailand.


I Thailand er det unntakstilstand og portforbud på natten på grunn av Corona viruset. De har også stengt alle grensene til landet.
Thailand er ikke så hardt rammet som Europa og USA, men de er nok litt redde for at det kan oppstå lignende tilstander, så de ønsker å være føre var.
Så hvis du hadde tenkt deg en tur til Thailand den neste måneden, bør du nok legge det på hylla en liten stund til.

De er fremdeles bare litt over 2 600 tilfeller her, 41 døde og det ligger på mellom 20-50 tilfeller om dagen nå, og det har gått ned en del etter unntakstilstanden.
Men det sies i mediene at det kan være mange mørketall, så de ber oss om å være forsiktige, og det er påbudt med maske.

De har helt avlyst den årlige store vannfestival og Thai nyttår (den største årlige feiringen).
De har til og med stengt all salg av alkohol i to uker, men det vil nok hjelpe en hel del på trafikk ulykkesstatistikken som er veldig høy på denne tiden av året, den vil nok bli adskilligere laver, og mange liv vil bli spart der.

Ellers er det nesten mer folk i Fang en vanlig, for mange i storbyene har ikke jobb og drar til distriktene der de kommer fra eller har slektninger, derfor har viruset også spredd seg litt utover landet. De som kommer har ofte ikke så mye valg heller, hvis de skal livnære seg.

De fleste små-butikker og dags-markeder er åpne, men kjøpesentre selger bare mat og medisiner.

Shanfolket i Fang er ikke fult så berørt av viruset som andre steder i landet. De jobber fremdeles på plantasjer og rismarker, og kan livnære seg (det er også et landbruks-distrikt).
Det er verre med min kones slektninger som jobber i Bangkok, mange av dem har ikke jobb nå, og de vet heller ikke hvor de skal få inntekter fra.
Spørsmålet er hvor store lantidskonsekvenser dette vil ha, og det kan nok hende det vil få større her ute på landet også, hvis det blir langvarig.

Min kones familie i Myanmar er også påvirket av det, ved at de ikke får solgt maisavlingene sine nå, men de bor også på landet og de kan livnære seg. Det er også ikke så mange som er smittet i Myanmar, men det er nok mange mørke tall der, kanskje mer enn i Thailand.

Skolene her er også stengt, og de vil være stengt frem til 1. juli.
Den offentlige skolen skulle ha startet opp i mai etter sommerferien.
Sommerferien er fra midten av mars til midten av mai her, og utsettelse av åpningen er ikke så gode nyheter for våre barn. Slitsomt for oss alle å være inne hver dag, men vi prøver å gjøre det beste ut av det. Vi var en liten tur ut og gikk i her om dagen, og vi dro til tomten vår for å plukket litt mango og betale leien for tomtene til arbeidet vårt, en dag.

Anna tar også private pianotimer gjennom Facebook Messenger en time hver mandag nå.


 

Litt fra arbeidetEn helg i slutten av mars, noen dager før unntakstilstanden trådde i kraft her i landet, dro jeg rundt til alle barna og fortalte at vi måtte stenge skolen for noen uker. Mange var ikke så glad for det, så  vi håper det ikke blir alt for lenge. Vi vil nok kunne starte den før den offentlige skolen, jeg håper i løpet av mai.
Vi prøver litt å besøke dem, som nevnt over, men vil vi denne måneden for det meste være hjemme.

Vi som familie får da heller ikke gått så mye på besøk på kveldene. Vi har tre barn og ett som er ett og et halvt som vi må tenke på (myndighetene har sagt at barn under 5 år bør holde seg hjemme), og det er fortsatt portforbud på kvelden her fem til den 30. april.
Vi håper på at ting vil åpne seg litt mer i mai.

Vipps 900 90 354

Mange Shan får hører de gode nyhetene på Facebook.Ønsker å ta med noe positivt også.
Nå som vi ikke har helgskolen og søndagsmøter, får vi litt tid til å lage videoer og fortelle de gode nyhetene på Facebook og nettet.
Måkkham har hatt en halvtimes undervisning, eller preken, nesten hver søndag nå, og flere av dem har nådd veldig langt. En video er blitt vist 17 000 ganger og nådd ut til 40 000 personer.
Talen som Måkkham hadde under påsken har blitt vist over 7 000 ganger (det er minst 10 ganger mer enn på mine videoer). Så store muligheter til å spre de gode nyhetene fra vårt hjem.
Det er både kristne og og ikke kristne som har ringt min kone i forbindelse med hennes taler.
Det var en som sa hun hadde hørt om videoen hennes og ønsket å høre den. Min kone spurte direkte: Vil du virkelig se den, eller vil du bare se den for å snakke ned om Jesus. Hun svare at hun var veldig interessert i høre den. En annen, ikke kristen, som Måkkham snakket med, sa hun hadde sett en video av henne på Facebook. Hun spurt om hun hadde sett hele? Hun svaret:»Ja det har jeg, to ganger og den var veldig bra.»

Ellers får jeg litt mer tid til å jobbe med mine egen websider, som jeg har ønsket å oppdatere lenge nå, og jobbe litt på å forberede undervisning.
Det er likevel mye jobb med tre barn hjemme, så det tar også opp en del tid. Det er ikke helt slik det var da jeg var enslig, men jeg har ikke noe imot det. Det er bedre å være en familie i disse tider, enn å bli helt isolert alene.

Vi prøver å være ved godt mot, og vi vet at mange har det mye verre enn oss. Vi er takknemlig for familien vår, og jeg er også veldig glad i denne familien som Gud har gitt meg!  

Jeg vil også oppmuntre deg i disse tider til å ta godt hånd om hverandre! Ta en telefon eller en Messenger samtale.  Til forskjell fra noen tiår tilbake så har vi mange elektroniske hjelpemidler nå, og vi kan holde kontakten selv når vi må være inne.

Økonomisk i disse tider

Dette viruset påvirker oss alle økonomisk, og vi personlig merker det spesielt på kronekursen som er dårlig i forhold til dollar og thai bath.
Så husk gjerne på oss i dette i denne tid også. Vi vil klare oss greit i april og mai men i juni og juli vil vi ha noen store utgifter i forbindelse med skolegang for barna
(15 000kr), skatt, visum (rundt 7000kr) og husleie som vi betaler en gang i halvåret.

Jeg hadde planer om en Norges tur i år, men den har blitt satt litt på vent av åpenbare årsaker.

Be gjerne for mitt frivillig medlemskap i folketrygden (NAV utland), det ser ut til at det kan bli vanskeligere å få beholde den fra neste år. En av grunnene er at Ungdom i Oppdrag ikke gir lønn (og betaler dermed ikke arbeidsgiveravgift), så jeg hadde trengt noen, som en menighet, som kunne ha stått som arbeidsgiver og betalt arbeidsgiveravgift for meg, det ville ha hjulpet. Det er et stort tap om jeg skulle miste folketrygden nå!  


Du kan Vippse til 900 90 354
Eller bruke mitt norske kontonr. 9710 27 46787

Vipps 900 90 354
Kontonr. 9710 27 46787
BØNNEEMNER
 
  • Be for oss som familie, at vi alle skal være friske. Sarah og Anna har slitt med hoste i lang tid nå.
  • Be for tjenesten vår, spesielt for barna på helgskolen vår og foreldrene.
  • Be for oss når vi starter opp igjen etter viruset har kommet under kontroll i Thailand.
  • Be for verden generelt, at situasjonen raskt vil forbedre seg.
  • Be for min kones familie i Myanmar
  • Be for min situasjon med folketrygden!


Gud velsigne deg
Hilsen Tore, Måkkham, Anna, Sarah og Elisabeth

 
Bli en personlig giver/støttepartner for oss som familie
Gi en gave ved PayPal
Facebook
Website
Se også www.bibelundervisning.com

Mitt telefonnummer i Thailand er +66 855 46 3200
Mitt Norske tlf. nr. (Du kan bruke Vipps på dette nummeret) 900 90 354

Mitt kontonr: 9710 27 46787

Copyright © 2020 Tore Johannessen, All rights reserved.


Ønsker du å forandre på noe?
Du kan oppdatere dine opplysninger eller meld deg av denne listen


Email Marketing Powered by Mailchimp