Copy

Fota minnesmärken i Wiki Loves Monuments


Vad har skyddade byggnader, fornminnen, K-märkta fartyg och arbetslivsmuseer gemensamt? Jo, det är dessa fyra kategorier som räknas som monument i den svenska uttagningen till den globala fototävlingen Wiki Loves Monuments!

Nu när Wiki Loves Earth är avslutad (se vinnare nedan!) lämnar vi naturen delvis bakom oss och fokuserar på andra typer av foton som behövs till Wikimedia Commons. Tävlingen pågår under september månad och du har både chans att gå vidare till den internationella finalen och att vinna priser i den svenska uttagningen. Juryn tittar på teknisk kvalitet (skärpa, ljus, perspektiv m.m.), originalitet, samt hur användbar bilden är för Wikipedia.

Läs mer och hitta ditt närmsta minnesmärke genom tävlingssidan!

Det storslagna fotot av Läckö Slott är taget av Billy Palmius, CC BY-SA 4.0

Var med i tävlingen!
Foto: brydand100. CC BY-SA 4.0


Vinnare korad i Wiki Loves Earth 


Den svenska delen av fototävlingen Wiki Loves Earth är avgjord, och Anders Lundgren står som vinnare med sin bild på ett drömskt vattenfall.

Bland övriga vinnare syns bland annat en spelande orrtupp, en humla i närbild och storslagna fjällvidder.

Utöver de tio priserna för bästa foton delades ett särskilt hederspris ut för bästa foto taget i ett biosfärområde. Där var det Håkan Algotssons bild tagen i Kristanstads vattenrike som valdes ut.

Wikimedia Sverige säger stort grattis till er, och lycka till i den internationella delen av tävlingen!

 
Foto: dani0010. CC BY-SA 2.0


Wik-e-meet: skrivstugor via nätet


Under sommaren har de två volontärerna Sandra Abi-Khalil och Audrey Lebioda ansvarat för nio digitala träffar där wikipedianer har bidragit till våra plattformar tillsammans. 

När coronapandemin satt stopp för fysiska träffar har engagemanget hittat nya former. Via Zoom har deltagarna redigerat artiklar på Wikipedia, laddat upp bilder till Commons, översatt artiklar och nosat på Wikidata tillsammans.

Träffarna har haft olika teman och det har även blivit diskussioner om olika ämnen relaterade till redigeringarna. Förhoppningsvis fortsätter projektet under hösten.

Läs mer i Audrey och Sandras blogginlägg!

8

Teknikpoolens utrustning har lånats ut vid 8 tillfällen i år. Du kan också låna utrustning eller få annat stöd i ditt arbete för fri kunskap. 

487

Vi är 487 medlemmar i Wikimedia Sverige. Som medlem är du en del av vårt arbete för fri kunskap.

84 659

84 659 kronor har donerats till vårt arbete för fri kunskap under 2020. Vårt mål är 120 000 kronor. Donera här och hjälp oss att nå målet.
CC BY-SA 4.0 (2020) Wikimedia Sverige

Integritetspolicy

Kontakta oss
Wikimedia Sverige
c/o Internetstiftelsen
Hammarby Kaj 10 D
120 32 Stockholm

08‑409 05 200 | info@wikimedia.se
Du får det här nyhetsbrevet för att du blev medlem i Wikimedia Sverige eller för att du anmält dig till nyhetsbrevet.

Vill du inte få fler nyhetsbrev från oss? Avprenumerera genom att klicka här.

Email Marketing Powered by Mailchimp