BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE VRIJWILLIGERSNIEUWS
Editie: 31-03-23

Beste vrijwilligers,

Met jouw vrijwillige inzet bezorg je mantelzorgers, ouderen en kwetsbare mensen een mooie dag en fijne momenten. Die menselijke aandacht is zó veel waard en wordt gewaardeerd.
Dankjewel daar voor!

Om onze dank kracht bij te zetten staat er een kleine attentie voor jullie klaar bij je contactpersoon. Met daarbij de boodschap "Neem ook eens een moment voor jezelf, je hebt het verdiend!" Dit cadeautje geeft jou daarbij een gezonde en goede start van de dag.

Dit is de 5e editie van de Vrijwilligers-emailbrief van Palet Welzijn. In deze editie lees je het verhaal van Karin, die zich als vrijiwlliger in Zoetermeer bij inZet/Palet Welzijn als een vis in het water voelt. Ook vind je een terugblik op de zeer geslaagde rolstoelvierdaagse, informatie vanuit WelThuis en natuurlijk de gebruikelijke informatie over scholingen en vacatures.

Veel leesplezier!

 



Interview met Karin Erkelens,
vrijwilliger bij inZet in Zoetermeer



“Ik krijg veel energie
van mijn werk als vrijwilliger en doe het
met heel mijn hart”

De Zoetermeerse Karin Erkelens werkt nu ruim een jaar als vrijwilliger bij inZet op de inlooplocatie Noordhove & Seghwaert. Dat doet ze vol overgave en enthousiasme. Ze is er inmiddels dan ook kind aan huis en is er bijna dagelijks te vinden.


Ervaringsdeskundige
Karin komt vanuit een hersteltraject bij CYou, een inloopcentrum voor mensen met geestelijke aandoeningen vanuit Fonteijneburg. Ze had te maken met een angststoornis en zat in een onveilige thuissituatie. Gelukkig is dat alweer een tijd geleden. Door haar herstelverhaal heeft ze zich uiteindelijk ontwikkeld als echte ervaringsdeskundige. Deze rol is Karin op het lijf geschreven want ze wil graag anderen helpen en voor hen opkomen, vooral ouderen en kwetsbare mensen. Ze herkent situaties snel omdat ze zelf tegen ook soortgelijke zaken is aangelopen.
 
“Voor mij is het heel fijn om vrijwilligerswerk te doen.
Ik werk graag met de oudere doelgroep
omdat ik veel herken en ik graag geef.”

Dystrofie
Een reguliere baan kan de 50-jarige Karin helaas niet meer aan o.a. omdat ze posttraumatische dystrofie heeft als gevolg van een ongeval jaren geleden. Hierdoor is ze voor langere afstanden afhankelijk van haar scootmobiel. Haar vrijwilligerswerk bij inZet is maakt ook onderdeel uit van het re-integratie traject vanuit de gemeente.

Energie
En Karin krijgt enorm veel energie van haar werk als vrijwilliger. Ze is er bijna elke werkdag en vaak eet ze ook mee bij de Open tafel. “Dat vind ik altijd heel gezellig en de andere mensen ook.”
Karin doet veel verschillende dingen op de inlooplocatie van inZet. Ze is gastvrouw van het koffiepunt, helpt bij de verschillende activiteiten, denkt graag mee en zit vol ideeën. “Verder doe ik allerlei klusjes, zorg voor een gezellige aankleding van de ruimte met Pasen bijvoorbeeld, en val in als anderen niet kunnen. Ook heb ik een soort boekwerk gemaakt van alle activiteiten die er in de wijk zijn en doe ook ander uitzoekwerk op Google voor de sociaal makelaar hier, of de ouderenadviseur.”

Wees er voor elkaar
“Mijn motto is ‘Wees er voor elkaar’, want mensen hebben allemaal wel eens een beetje hulp nodig. En ik doe dit met heel mijn hart, ik wil graag teruggeven.” Ik ga altijd weer blij naar huis.
Daarnaast is Karin ook een fervent muziekliefhebber, en vooral gek op blues. Op haar Facebook doet ze ook van promotie voor Jewelste, een coverband die ze goed kent. “Ook dat vind ik heel leuk om te doen, foto’s en filmpjes maken en soms zelfs zingen.”
 

Echt een bezig bijtje dus. Dankjewel Karin voor al je inZet!

Rolstoelvierdaagse

Wat hebben we weer genoten van de rolstoelvierdaagse! Het was een extra feestelijk jaar, want het was voor de 15e keer dat deze vierdaagse georganiseerd werd. Feestelijk ook omdat corona het weer toeliet om een slotbijeenkomst te houden in het stadshart met vele deelnemers, familie en vrijwilligers. Er was muziek, er waren bloemen, er waren veel blije gezichten. De wandelaars werden feestelijk onthaald door de burgemeester die vele mensen de hand schudde.

Dank jullie wel lieve vrijwilligers: zonder jullie enthousiaste deelname was het niet gelukt dit te organiseren!

WelThuis in beweging, de ontwikkelingen

  • High Care
    In de vorige editie werd al gesproken over de groei van WelThuis naar een ‘high care verpleeghuis’. De toenemende vergrijzing en het feit dat ouderen, met ondersteuning steeds langer thuis kunnen blijven wonen, maakt dat de bewoners van een zorginstelling een meer complexe zorgvraag hebben. WelThuis speelt hierop in door in haar zorgaanbod maatwerk te leveren en zo aan te sluiten bij de persoonlijke behoeften van elke bewoner.
    Daarnaast ontwikkelt WelThuis een aanbod voor speciale doelgroepen. Zo is er een speciale afdeling voor jonge mensen met dementie en zijn er op meerdere locaties afdelingen voor mensen die palliatieve zorg nodig hebben. Op dit moment wordt in Vivaldi een afdeling gerontopsychiatrie opgezet.
     
    De afdeling Gerontopsychiatrie is bedoeld voor ouderen met chronische psychiatrische klachten. Deze bewoners wordt wonen in een ‘normale omgeving voor ouderen’ aangeboden met een gespecialiseerde begeleiding. De psychische kwetsbaarheid van deze mensen vraagt om een persoonsgerichte aanpak. Het vraagt van de zorgverlener naast kennis en kunde, ook plezier te hebben in het begeleiden van diverse gedragsaspecten. Medewerkers met een agogische achtergrond en/of een psychiatrische achtergrond, zijn een zeer welkome aanvulling.

    Voelt u zich als vrijwilliger aangetrokken tot deze doelgroep, en/of hebt u kennis en ervaring: laat het ons weten!
     
  • Beweegbeleid
    Bewegen, fit blijven is belangrijk voor iedereen! WelThuis en Palet Welzijn hebben dit hoog in het vaandel en geven er dit jaar nog een extra duwtje aan met een hernieuwd beweegbeleid. 
    Alle dagen bewegen is het motto.

    Het Veerhuis (onderdeel van Buytenhaghe), de afdeling voor jonge mensen met dementie, geeft hierin een goed voorbeeld. Zij gaan iedere dag met de bewoners buiten wandelen om samen Fit en Vitaal te blijven. De andere afdelingen van Buytenhaghe hebben het initiatief genomen om met bewoners die dat willen bij deze actievelingen aan te sluiten.

    Het is de bedoeling om hier ook vrijwilligers en familie bij te gaan betrekken.

CURSUSSEN & TRAININGEN

Graag maken we je attent op deze handige pagina met gratis online cursussen voor vrijwilligers. Hieronder lichten we er twee uit:

Welk vrijwilligerswerk past bij jou?

Doe de test!

Vereniging NOV biedt deze speelse test aan als hulpmiddel ter ondersteuning van de campagne 'Mensen maken Nederland'. De test is leuk om te doen en is vooral bedoeld ter inspiratie. En het is een hulpmiddel om te ontdekken waar jouw kracht ligt.

Gebruik deze link om mee te doen:

Ontdek je Vrijwilligerskracht!

Ontdek je luisterkracht

Aan deze online challenge, aangeboden door Humanitas Nederland, kun jij ook meedoen. Je ontvangt 5 dagen één korte opdracht in je mail. De opdrachten kosten weinig tijd en zijn no-nonsense en speciaal gemaakt voor iedereen die een luisterend oor wil bieden aan anderen. De challenge start na de zomer op 19 september. Je leert:

  • Hoe je een luisterend oor kunt zijn voor een ander
  • De grootste luistervalkuilen
  • De drie tips voor luisteren met aandacht

 VRIJWILLIGERS GEVRAAGD! 


Via Palet Welzijn kun je op allerlei manieren actief zijn als vrijwilliger. Bijvoorbeeld bij projecten of activiteiten die we voor gemeenten organiseren, maar ook bij zorgorganisaties waar Palet Welzijn vrijwilligers voor werft. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren of meehelpen op een van de huiskamers bij een woon-zorg locatie van WelThuis, het ondersteunen van gasten op een locatie van Zorgpension, het ouderenvervoer in Zoetermeer of Waddinxveen of het ondersteunen van een mantelzorger.
Kijk maar eens naar de vacatures in de Vacaturebank vrijwilligers op onze website.
GASTVROUW/HEER IN EETCAFÉ DE LEYENS
 
Ben je vitaal en wil je wat betekenen voor anderen? Sta je te trappelen om wat extra stappen te maken? Je bent van harte welkom als gastvrouw of -heer in sociaal wijkrestaurant De Leyens! Dit ga je doen:
  • het indekken van de tafels,
  • bestellingen opnemen en serveren,
  • de kassa bemensen en
  • helpen in de spoelkeuken
Je bent 1 of meer dagdelen beschikbaar tussen 9.00 uur en 19.30 uur, alles in onderling overleg. 
Eetcafé De Leyens is een sociaal wijkrestaurant met een vriendelijk gezicht en extra aandacht voor de gasten. Regelmatig zijn er extra activiteiten zoals thema-avonden en andere evenementen.

Heb je interesse? Of ken je iemand bij wie dit vrijwilligerswerk goed past? Kom langs aan Gondelkade 33 in Zoetermeer en vraag naar Wendy of Ruud, of bel of mail even:
Telefoon: 079-3438288 / 06-29017793 / w.spruijt@paletwelzijn.nl
DE ROZENTUIN & DE BOOMGAERD

Op deze WelThuis-locaties zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Jouw inzet draagt bij aan het welzijn van de bewoners. Je kunt er van alles doen om het hen naar de zin te maken. Help bijvoorbeeld mee met:
  • de maaltijden samen met bewoners voorbereiden, spelletjes doen en helpen met beweegactiviteiten (zoals dans), muziek maken of zingen,
  • meehelpen met de bingo of een creatieve workshop,
  • wandelen of samen met een bewoner erop uit met de duo-fiets,
  • als gastheer of gastvrouw meehelpen op de huiskamers en bij activiteiten of
  • één-op één aandacht geven in de vorm van bezoekjes.
Is dit iets voor jou? Of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Kijk voor locatie De Boomgaerd op https://www.nlvoorelkaar.nl/hulpvragen/271665 en voor de Rozentuin op https://www.nlvoorelkaar.nl/hulpvragen/271660, of neem telefonisch contact op met coördinator welzijn Melanie van der Ham via 06 10 035 910.

Terugblik workshop Goed contact maken door miMakkus

In mei heeft kregen de vrijwilligers van Palet Welzijn een boeiende workshop aangeboden over ‘Goed contact maken’.
Dat is soms best moeilijk. Juist wanneer taal en taalbegrip niet meer vanzelfsprekend zijn. En daar hebben onze vrijwilligers vaak mee te maken. Bijvoorbeeld in de omgang met ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, of mensen met dementie tijdens hun werk als vrijwilliger of tijdens het mantelzorgen voor een naaste.

Je merkt dat je woorden niet ‘aankomen’. En soms zelfs dat de ander boos wordt, als je iets probeert uit te leggen. Trainer Marieke van den Besselaar van miMakkus legde uit hoe ons brein werkt en hoe dit verandert naarmate we ouder worden. Vervolgens heeft ze de beginselen van de miMakkus-methodiek verteld en met ons geoefend.

Vooral de oefening waarin ze ons liet voelen hoe het is als je in je eigen wereldje zit en er dan van alles tegelijk gebeurt, maakte veel indruk. We zaten ontspannen met onze ogen dicht, terwijl Marieke een verzorgende speelde, die op de huiskamer kwam: schoenhakken tikkend luid op de vloer, een rammelende sleutelbos, een aanraking op de schouder, opmerkingen naar een collega over een medebewoner en een vraag die niet eens aan jou gericht is. Pfff, dat komt binnen, of niet, eigenlijk!
Heel verhelderend was het om de oefening ‘vertragen’ te doen. Ineens werd duidelijk waar een op het oog simpele handeling uit bestaat en wat iemand die ernaar kijkt allemaal observeren kan, kijkend naar de houding en gezichtsuitdrukking van de ander.
 
Open contact doe je dus bewust en geconcentreerd, niet afgeleid door andere zaken. Je stemt je aandacht en gedrag af op de ander én je probeert te ontdekken waarom het contact anders loopt dan je verwacht. Daarbij is meebewegen het allerbelangrijkst.
Leerzaam en leuk om met elkaar ervaringen te delen en de oefeningen te doen. Hopelijk helpt het bij het plezier in vrijwilligerswerk of je eigen mantelzorgen toeneemt!
fb.me/paletwelzijn.nl fb.me/paletwelzijn.nl
paletwelzijn.nl paletwelzijn.nl
vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl
Palet Welzijn
vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl
Tel. 0800 - 935 945 6

© Palet Welzijn
Privacyverklaring

Verzonden met:
Email Marketing Powered by Mailchimp