BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE VRIJWILLIGERSNIEUWS
Editie: 27-03-23

Beste vrijwilligers,


Op 7 december is het de nationale Dag van de Vrijwilliger. We willen hier natuurlijk graag bij stilstaan, want dankzij jouw inzet krijgen mantelzorgers, ouderen én kwetsbare mensen de aandacht die ze nodig hebben!

Daarom willen we jou bedanken. We hebben een klein pakketje voor je samengesteld want je kunt zien als een ontspannen moment voor jezelf. Geniet ervan, je hebt het verdiend!
De pakketjes worden verspreid via jouw contactpersoon van Palet Welzijn.

We wensen je de komende maand bovendien goede feestdagen toe!
 
Dit is de 4e editie van de Vrijwilligers-emailbrief van Palet Welzijn. In deze editie lees je het verhaal van Reggie Bosch, die elke vrijdagochtend actief is bij de Indische Soos in Zoetermeer. Ook vind je infomatie van WelThuis over de recente ontwikkelingen en een terugblik op de rolstoelvierdaagse. En natuurlijk de gebruikelijke informatie over scholingen en vacatures.

Veel leesplezier!

Interview met Reggie Bosch, vrijwilliger bij de Indische Soos in Vivaldi

 

 
 


Gewoon een gezellige ochtend met elkaar

De 58-jarige Reggie werkt sinds een jaar of 4 à 5 bij de Indische soos in Vivaldi, één van de woonzorglocaties van WelThuis in Zoetermeer. Elke vrijdag wordt de Indische soos gehouden met een trouwe groep van zo’n 15 á 20 bezoekers. En niet alleen uit Vivaldi, er komen ook bezoekers vanuit andere locaties in Zoetermeer. Ze genieten van elkaars gezelschap, lekkere hapjes, (live) muziek en goede gesprekken.


Toen Reggie destijds de oproep voor vrijwilligers voor de Indische Soos zag in het Streekblad, leek dit hem een goede manier om wat meer maatschappelijk betrokken te zijn. En met zijn eigen Indische achtergrond, leek het hem leuk om wat te doen wat aansloot bij zijn interesse en cultuur.
 

“Mijn voornaamste doel is om de mensen een leuke
 ochtend te bezorgen, hen even wat
verlichting en gezelligheid te brengen”


Binding met Nederlands Indië
Reggie werkt parttime voor de gemeente Delft, en nu dus elke vrijdag als vrijwilliger in zijn eigen woonplaats Zoetermeer. Dat doet hij niet alleen, maar samen met vrijwilligers Grace & Bo, Mary, Yenni, Anneke en Magda. Deze vaste vrijwilligers voelen allemaal een binding met Nederlands Indië en doen dit werk met veel liefde en toewijding.
“Rond 10 uur haal ik de mensen met mijn collega-vrijwilliger Anneke op. Veel bezoekers zijn mobiel beperkt dus vandaar dat we ze ophalen en weer terugbrengen aan het eind van de ochtend. Magda, ook vrijwilliger bij de soos, zorgt vaak voor de lekkere hapjes. Risolles, lemper en pasteitjes, soms bakken we zelfs ter plekke. Want lekker eten is iets dat onlosmakelijk met onze cultuur verbonden is!”

Leuke sfeer
“Met z’n allen maken we er een gezellige ochtend van. We proberen altijd een leuke sfeer te creëren met meegebrachte attributen of instrumenten, we luisteren en kijken naar optredens, soms live en we hebben ook meestal wel een thema waar we het over hebben. Onderwerpen waar de bezoekers wat over kunnen delen zoals bijvoorbeeld landschap, dans of dieren. De bezoekers hebben trouwens niet allemaal een Indische achtergrond, maar hebben er wel affiniteit mee. Het is een mix van mensen met ieder een eigen achtergrond. Sommigen zaten in het kamp, anderen zijn van goede komaf en hadden vroeger bedienden. En toch voelen ze die gezamenlijke band, dat is mooi om te zien.”

Een verrijking voor mezelf
“En ikzelf leer ook van hen. Hun ervaringen, mooie gesprekken en verhalen brengen me meer in aanraking met mijn Indische roots. Ik zie dat echt ook als een verrijking voor mezelf.
De bewoners kijken altijd erg uit naar de vrijdagochtenden. Dat horen we ook terug van de verzorging dus dat is erg leuk. Daar doe je het ook voor. Je hoort soms toch schrijnende verhalen en ook was het voor mij een eye-opener om te zien hoe goed de verzorgers met deze soms lastige situaties om moeten kunnen gaan. Daarom vind ik het extra fijn om de mensen te kunnen activeren, en een blij gevoel te geven.”
Ook eens in het zonnetje staan? Voor deze rubriek zoeken wij altijd vrijwilligers die met passie over hun vrijwilligerswerk willen vertellen. Stuur je ons een berichtje op vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl?

Vanuit WelThuis


Richting de zomerperiode haalden we opgelucht adem: De coronamaatregelen werden afgeschaald, de deuren van de Welthuis huizen gingen weer open. Geen restricties meer voor bezoek van familie en er konden weer activiteiten plaatsvinden: het begon weer te bruisen in de huiskamers. Wat heerlijk was dat voor bewoners en personeel. Ook onze vrijwilligers druppelden weer binnen, ze hadden de bewoners gemist.
 
Klap op de vuurpijl was groen licht voor de rolstoelvierdaagse die in september heeft plaatsgevonden! Een zeer geslaagd evenement!  Samen met vele mantelzorgers, vrijwilligers en leerlingen van zorgopleidingen trokken zo’n 350 ouderen met rolstoelen in optocht door Zoetermeer. En dat vier dagen lang! Bewoners van Zoetermeer stonden op hun balkon of langs de weg om te zwaaien naar hun medebewoners.
Wat zijn we blij met alle vrijwilligers en familieleden die klaarstaan voor hun ouderen; zonder hen was dit niet gelukt.

En natuurlijk kunnen we nog veel meer vrijwilligers gebruiken. Dus als je zelf meer wilt doen bij WelThuis, of je kent iemand in je omgeving die enthousiast is: laat het ons weten!WelThuis in beweging, de ontwikkelingen

 • Van grote afdelingen naar kleinschalig wonen
  Huiskamers van 8 personen met ieder een eigen kamer. Er zijn al een aantal locaties aangepast, maar bijvoorbeeld bij de Morgenster en Borchleen staat nu de verbouwing op stapel. Om de overlast voor de bewoners zo klein mogelijk te maken worden er extra buitenactiviteiten aangeboden, zoals wandelen, fietsen en de tuin in.
   
 • Persoonsgerichte zorg met veel aandacht voor het welzijn van de mensen
  Vaker 1-op-1 of in kleine groepjes activiteiten doen die aansluiten bij de interesse. Een prachtige ontwikkeling waar voor vrijwilligers veel te doen is.
   
 • Specialistische zorg
  De bewoners die binnenkomen hebben steeds vaker complexe problemen en zijn aangewezen op specialistische zorg. WelThuis werkt aan specialistische afdelingen voor jonge mensen met dementie en voor ouderen met psychiatrische problematiek. Daarnaast is er in meerdere huizen specialistische palliatieve zorg beschikbaar. Hier ligt een mooie uitdaging voor vrijwilligers die iets willen betekenen voor deze bijzondere doelgroepen. We horen het graag alsje enthousiast geworden bent!

CURSUSSEN & TRAININGEN

Graag maken we je attent op deze handige pagina met gratis online cursussen voor vrijwilligers. Hieronder lichten we er twee uit:

‘Netwerken en versterken’

Lang niet iedereen heeft een netwerk met betekenisvolle contacten waar hij of zij een beroep op kan doen. In deze training leer je om mensen te helpen bij het uitbreiden en versterken van hun sociale netwerk. Interessant als je iemand ondersteunt die in een kwetsbare situatie zit, maar ook leerzaam voor jezelf!
 
Bekijk hier de E-learning Netwerken versterken

‘Herkennen ouderen-mishandeling’


Als je in je vrijwilligerswerk kwetsbare ouderen bezoekt, kun je een belangrijke rol spelen in het signaleren van ouderenmishandeling. In deze training leer je de signalen te herkennen en oefen je met een paar herkenbare voorbeeldsituaties. Als je weet waar je op moet letten en wat je zelf kunt doen, helpt dat om ouderenmishandeling zo vroeg mogelijk te stoppen.

Bekijk hier de E-learning ‘Herkennen ouderenmishandeling

Nóg een cadeautje - elke dag in de Decemberkalender!

Het is vandaag de dag van de vrijwilliger en dat vieren we graag samen met jou! Voor al die duizenden glimlachjes, kopjes koffie, gesproken woorden, gegeven knuffels, wijze raad en uurtjes inzet die Nederland mooier hebben gemaakt, geven we graag wat geluksmomentjes terug.
Daarom speciaal voor jou als vrijwilliger van Palet Welzijn deze decemberkalender. De decemberkalender zit vol met kleine cadeautjes, van winacties tot korting tot online activiteiten.

Je kunt tot en met de kerst elke dag een cadeautje uitpakken. De kalender vind je hier: www.nlvoorelkaar.nl/december-kalender.
Dankjewel voor jouw inzet afgelopen jaar!

Veel uitpakplezier!

 VRIJWILLIGERS GEVRAAGD! 


Via Palet Welzijn kun je op allerlei manieren actief zijn als vrijwilliger. Bijvoorbeeld bij projecten of activiteiten die we voor gemeenten organiseren, maar ook bij zorgorganisaties waar Palet Welzijn vrijwilligers voor werft. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren of meehelpen op een van de huiskamers bij een woon-zorg locatie van WelThuis, het ondersteunen van gasten op een locatie van Zorgpension, het ouderenvervoer in Zoetermeer of Waddinxveen of het ondersteunen van een mantelzorger.
Kijk maar eens naar de vacatures in de Vacaturebank vrijwilligers op onze website.
GASTVRIJE BARMEDEWERKER VOOR WADDINXVEEN
 
Het Anne Frank Centrum in Waddinxveen heeft een uitgebreid aanbod van activiteiten voor ouderen, zoals bewegen, bridge, zang, creatieve workshops, etc. Het is een fijne ontmoetingsplek en heeft allerlei leuke mogelijkheden voor vrijwilligers. Als gastvrouw of gastheer ontvang je bezoekers én deelnemers aan activiteiten. Ben je sociaal ingesteld en houd je ervan om mensen een warm welkom te geven? Ben je één of twee dagdelen per week beschikbaar?

Kijk hier voor meer informatie.
AANDACHT VOOR MENSEN IN HUN LAATSTE LEVENSFASE - WELTHUIS BERGAMBACHT

Bij de Westerweeren in Bergambacht, een woonzorglocatie van WelThuis, is een speciale afdeling waar mensen tot hun overlijden intensieve zorg krijgen. Als vrijwilliger ben je heel erg welkom om met jouw extra aandacht bij te dragen aan een warme en huiselijke sfeer. Je kunt goed luisteren bent stabiel van karakter. Je volgt een speciale training van twee avonden.

Wil je je graag voor deze mensen inzetten? Kijk dan hier voor meer informatie.

Save the date: Workshop “miMakkus Appetizer” op 7 februari

 
Mensen zijn sociale wezens met een behoefte aan contact. Voor mensen met onbegrepen gedrag (mensen met dementie, met een verstandelijke beperking of met NAH etc) is dat contact niet altijd vanzelfsprekend. Stichting miMakkus wil op het gebied van contact de zorg voor deze mensen verbeteren. Tijdens de workshop vertelt een miMakker hoe vrijwilligers en mantelzorgers de mogelijkheden kunnen vergroten om contact te maken met mensen met dementie in verschillende stadia.
 • Wanneer:  maandag 7 februari
 • Tijd: 13.00 - 16.00 uur
 • Locatie Nelson Mandela Center, ontmoetingsruimte bg., Bernadottelaan 79, 2806 JM Gouda
Nadere informatie en hoe je je aan kunt melden volgt. Je krijgt een uitnodiging vanzelf in je mailbox.

Nieuw samenwerkingsverband voor zorg en welzijn; inZet


Wellicht heb al wel gehoord over inZet, het nieuwe samenwerkingsverband van negen partijen (waaronder Palet Welzijn) voor zorg en welzijn in de gemeente Zoetermeer. 

InZet is er voor alle inwoners van Zoetermeer met hulpvragen over welzijn, ondersteuning of opvoeden. Ze kunnen hiervoor terecht op één van de zes inlooplocaties in het hart van de wijken. Via één website en één telefoonnummer. Zoetermeerse professionals, ervaringsdeskundigen en vele vrijwilligers werken in deze nieuwe samenstelling nauw samen. Zo krijgen inwoners met één of meer (hulp)vragen de ondersteuning die het beste past bij hun situatie of behoefte. Kijk eens op www.inZet-inde wijk.nl

Voor Palet Welzijn betekent dit dat de mantelzorgondersteuning onder de naam inZet gedaan wordt. Dit geldt ook de actviteiten voor ouderen en ook op de deuren van de inlooplocaties in Zoetermeer zie je de naam inZet terug. 

Quotes van vrijwilligers
Onderstaande quotes kregen we van een aantal balievrijwilligers van het inloopcentrum van inZet Rokkeveen:
 • "Vrijwilligerswerk geeft mij voldoening; ik beteken wat voor een ander én het geeft gezelligheid!
 • Door anderen te helpen help je ook jezelf
 • Ik voel me nuttig.  
 • We doen ’t met z’n állen! Fijn om onderdeel van een team te zijn.
 • Zo fijn om te kunnen helpen en mensen met elkaar te verbinden.
 • Als vrijwilliger bij inZet ben jij aan zet!
 • Vrijwilligers aanzet bij inZet!"


 
fb.me/paletwelzijn.nl fb.me/paletwelzijn.nl
paletwelzijn.nl paletwelzijn.nl
vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl
Palet Welzijn
vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl
Tel. 0800 - 935 945 6

© Palet Welzijn
Privacyverklaring

Verzonden met:
Email Marketing Powered by Mailchimp