Beste vrijwilligers,
Vandaag is het de Dag van de Vrijwilliger en staan jullie in het welverdiende zonnetje!! Speciaal voor jullie is er een kleine attentie onderweg. Via de post, want persoonlijk afhalen is toch lastig in deze coronatijden ;(
Dus houd je brievenbus in de gaten!
Gelukkig kunnen veel (beweeg)activiteiten en de dagbesteding in onze activiteitencentra en op de WelThuis-locaties weer doorgang hebben. Maar het blijft een uitdagende situatie met alle maatregelen, dat vraagt veel van jullie als vrijwilligers. Wij waarderen de manier waarop jullie hier mee omgaan en zijn dankbaar voor jullie inzet!
Dit is de 2e editie van de Vrijwilligers-emailbrief van Palet Welzijn. In deze editie lees je het verhaal van Nel, die al heel lang als vrijwilliger bij WelThuis werkt, en vind je onder andere informatie over scholingen en vacatures.

|
|
|
Interview met Nel van der Meulen, vrijwilliger bij WelThuis-locatie De Bovenberghe in Schoonhoven
“De betrokkenheid met de mensen en er voor ze te zijn, dat geeft me veel voldoening”
|
|
|
Nel van der Meulen is 66 jaar en werkt al 8 jaar als vrijwilliger bij WelThuis-locatie De Bovenberghe in Schoonhoven. Ze is dan ook een vertrouwd gezicht voor bewoners én medewerkers. Nel weet hoe het er reilt en zeilt en is naar eigen zeggen een heel 'all-round' iemand die er elke maandagmiddag is voor een spelletje en een praatje. Maar ook bij allerlei activiteiten en evenementen is Nel graag van de partij. “Ze kunnen me altijd bellen en dat weten ze ook, maar als het nodig is kan ik ook nee zeggen hoor;)"
Wat doen voor anderen
Nadat haar echtgenoot overleed, wilde Nel na enige tijd toch weer wat kunnen doen voor anderen. Ze kende de toenmalige activiteitencoach bij De Bovenberghe en is er toen zelf op afgegaan om te kijken of ze als vrijwilliger wat kon betekenen voor de bewoners van het zorgcentrum.
In De Bovenberghe wonen mensen met ggz-problematiek, dementie en alzheimer, maar ook mensen met een lichamelijk beperking. Nel vindt het fijn om betrokken te zijn, zowel bij de bewoners als bij het team. De doelgroep spreekt haar ook aan.
“Ik wilde juist wat voor deze groep mensen betekenen, zij kunnen extra aandacht en hulp goed gebruiken. Natuurlijk zijn er wel eens lastige situaties, daar moet je wel mee om kunnen en willen gaan. Laatst was er nog een bewoner die erg aan het huilen was. Dan ga ik naar haar toe en zeg ‘we gaan een lekker kopje koffie drinken en iets gezelligs doen’, nou en dan is het vaak eigenlijk alweer goed. Met luisteren, afleiden, een grapje of door het even wat minder zwaar te maken, probeer ik ze er zo uit te halen."
Stof tot spreken
“Mensen met dementie praten vaak makkelijker over vroeger. Ik woon zelf al ruim 45 jaar in Schoonhoven dus ik weet waar het over gaat als er bijvoorbeeld over de vroegere school gesproken wordt. Dat geeft extra spreekstof. Dat is fijn en zeker ook als je dan een beetje weet wat iemand vroeger voor beroep of hobby’s had kan je het gesprek daar een beetje naartoe buigen.”
Nel volgde enige tijd geleden ook de scholing ‘Samen dementievriendelijk’. Ze raadt iedereen aan om dit te doen. “Je pikt er echt dingen uit op en je wordt er nooit dommer van ;)”
Ze worden nog steeds gemist
De eerste lockdown was een moeilijke periode. Er mocht niemand naar binnen, ook geen vrijwilligers. Nel ging dan wel eens vanaf een afstand langs om te zwaaien en toen bewoners weer naar buiten mochten, ook om een praatje te maken.
“Ik hield het met angst en beven in de gaten als we hoorden dat er weer een bewoner overleden was. En ze worden nog steeds gemist. Als je dan komt en dan denk je ‘daar zat ze altijd’ of als je weggaat dan kijk je toch automatisch naar dat raam vanaf waar iemand me altijd trouw uitzwaaide, maar waar nu niemand meer zit …”
Toen de vrijwilligers weer mochten komen, merkte Nel dat de bewoners haar ook gemist hadden.
“Het een mooi compliment als je ziet dat iemand ontroert raakt om je weer te zien. En sowieso dat ze je vertrouwen en je af en toe wel eens een geheimpje toevertrouwen of wat persoonlijks met je delen.”
|
|
Ook eens in het zonnetje staan? Voor deze rubriek zoeken wij altijd vrijwilligers die met passie over hun vrijwilligerswerk willen vertellen. Stuur je ons een berichtje op vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl?
|
|
|
Bedankje van NLvoorelkaar
Op 7 december is het de dag van de vrijwilliger en dat viert NLvoorelkaar graag samen met jou! Het was geen gemakkelijk jaar, maar iedereen heeft desondanks alles, toch voor een ander klaargestaan en de handen uit de mouwen gestoken.
Jij zet je met veel plezier belangeloos voor een ander in en daarvoor willen we je bedanken! Daarom hebben we voor jou een cadeautje: de decemberkalender. Je kunt tot en met het einde van het jaar elke dag een klein cadeautje uitpakken, online en coronaproof!
De kalender vind je hier: www.nlvoorelkaar.nl/december-kalender.
Veel uitpakplezier!
|
|
|
CURSUSSEN & TRAININGEN
Graag wijzen we je op deze handige pagina met allerhande gratis online cursussen voor vrijwilligers! Hieronder lichten we er twee uit.
|
|
|
‘Omgaan met dementie voor vrijwilligers’
Ben je vrijwilliger en kom je regelmatig in contact met mensen met dementie? Doe de training van Samen Dementievriendelijk en leer hoe je goed met hen omgaat in verschillende situaties.
Volg de training via deze link.
|
|
‘Grenzen stellen’
Ondersteun jij iemand in een kwetsbare situatie zit en wil je meer weten over het bewaken van je grenzen? In deze training die wordt aangeboden via vrijwilligersorganisatie Humanitas leer je hoe je je eigen grenzen kunt herkennen en aangeven.
Volg de training via deze link.
|
|
Terugblik scholing 'Grenzen stellen'
Op 28 oktober kwamen we in Gouda met een groep vrijwilligers bij elkaar voor de bijscholing 'Grenzen stellen’. Trainer Mijnie Oosterom ging op een leuke manier met hen in gesprek en al snel kwamen de deelnemers met allerlei voorbeelden.
Die gingen over situaties waarin een ander voor hun gevoel té ver ging: bijvoorbeeld als iemand boos doet en lelijke dingen zegt, of eerder op een locatie naar binnen wil dan is toegestaan.
Mensen die boos worden of zich niet aan de regels houden doen dat niet omdat ze je dwars willen zitten, maar uit frustratie. Ze willen iets bereiken, maar je staat ze in de weg, of de regel die geldt belet ze hun doel te bereiken.
Grenzen stellen is het simpelst als je het ‘bij jezelf’ houdt, er valt geen discussie te voeren over jouw gevoelens, toch? Als je tegen je collega zegt dat je je gekwetst voelt, dan is dat wat het is. Zeg dan iets als: Ik vind het niet prettig dat je zo tegen me praat. Je geeft me het gevoel dat ik een klein kind ben. Of ‘Ik weet dat je het goed bedoelt, maar ik word hier heel ongelukkig van. Ik wil je vragen ermee te stoppen’.
Misschien is het goed om te weten: mensen hebben meer respect voor iemand die duidelijk zijn grenzen aangeeft. Oefenen helpt! Als je steeds aan de ander toegeeft om geen ruzie te krijgen, is dat aangeleerd gedrag. En gedrag dat je af wilt leren moet je oefenen, dat kost tijd. Je kunt klein beginnen, thuis bijvoorbeeld.
Duidelijk je grens aangeven is niet egoïstisch en levert je ook wat op. Als je duidelijk bent over wat wel en niet kan, of over wat je wel of niet wilt, dwing je respect af bij de ander. Bovendien maakt het je vrijer: je rekent af met gedrag dat je naar beneden trekt, zoals manipulatie en bemoeienis. Als je je grens aangeeft, wil dat niet zeggen dat je de ander niet meer aardig vindt. Integendeel, je kunt de ander meer accepteren zoals hij is en dankzij je assertiviteit lukt het jou om gewoon jezelf te zijn!
|
|
|
VRIJWILLIGERS GEVRAAGD!
Er zijn veel manieren om iets te doen wat bij jou past. Alle activiteiten die Palet Welzijn verzorgt in diverse gemeentes worden ondersteund door vrijwilligers. Hele uiteenlopende werkzaamheden, denk hierbij aan hulp in de wijkrestaurants, activiteiten in buurthuizen, maaltijden bezorgen bij ouderen, chauffeurswerk, bewegen of wandelen met ouderen, een mantelzorger af en toe ontlasten, helpen bij activiteiten in woonzorgcentra of dienstencentra en een huisbezoek afleggen. En nog veel meer. Op onze website vind je de vacatures op de Vacaturebank vrijwilligers.
|
|
HOUD JE VAN AUTORIJDEN EN MAAK JE MAKKELIJK CONTACT?
Houd je van autorijden en wil je helpen bij ouderenvervoer, of weet je iemand die dit aanspreekt? Dan zijn deze vacatures misschien iets voor jou!
Via Palet Welzijn kun je als chauffeur aan de slag. Belangrijk is dat je makkelijk contact maakt met mensen, geduldig bent en begrip hebt voor de leefwereld van ouderen. Je maakt veel verschillende sociale contacten en ouderen zijn dankbaar voor het vervoer.
Waddinxveen:
In Waddinxveen ben je welkom bij het seniorenvervoer. Je rijdt mensen binnen Waddinxveen en naar locaties in de omgeving van A naar B met je eigen auto. Je krijgt een vergoeding per gereden rit.
|
|
|
En zo is het!
|
|
|
|