BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE VRIJWILLIGERSNIEUWS
Editie: 27-03-2323

Beste vrijwilligers,


Jullie spelen als vrijwilligers een belangrijke rol in het welzijn van ouderen, kwetsbare burgers en mantelzorgers. Dat vinden wij én zij in één woord, GOUD!

Het is een bijzondere tijd en hopelijk ben je inmiddels weer gestart met je werkzaamheden. Jouw inzet is zó waardevol, daar willen we je graag heel hartelijk voor bedanken!

Binnenkort valt er bij jullie op de mat weer een kleine attentie waarmee je jezelf ook eens in het welverdiende zonnetje kunt zetten. Het is jullie van harte gegund!

Dit is de 3e editie van de Vrijwilligers-emailbrief van Palet Welzijn. In deze editie lees je het verhaal van Linda, die zich sinds een aantal maanden inzet in Waddinxveen bij de beweegroute. Ook vind je infomatie van WelThuis over de rolstoelvierdaagse en natuurlijk de gebruikelijke informatie over scholingen en vacatures.

Veel leesplezier!


Interview met Linda Groeneveld, vrijwilliger in Waddinxveen bij de Beweegroute

  

Linda laat Waddinxveen lekker bewegen!

 

Telefonisch maak ik kennis met Linda Groeneveld. Ze is in mei 2021 begonnen als vrijwilliger via Palet Welzijn in Waddinxveen. Ze heeft daar de leiding over de Beweegroute, die op dinsdagochtend om 10.00 uur start bij het Anne Frank Centrum aan het Jan van Bijnenpad.

 

Zo snel kan het gaan

Toen ze dit voorjaar een vrijwilligersvacature voorbij zag komen voor de Beweegroutes in Waddinxveen, besloot ze dan ook meteen te reageren. Twee weken later is ze gestart, zo snel kan het gaan! Een oefentherapeut gaf tijdens de eerste bijeenkomst begeleiding en verder gebruikt ze de kennis die ze inmiddels na jarenlang sporten heeft opgedaan. Linda is een actieve dame, ze werkte o.a. in de medische administratie, als groepsleider van daklozen en alcoholverslaafden.
En vanaf haar twintigste is ze al actief met fitness.
 

Dat is de beweegroute van Linda!

Inmiddels valt de groep lekker op. Maja Postma, activiteitencoördinator bij het Anne Frank Centrum: “Zodra ik door mijn open raam veel gelach en gegiechel voorbij hoor komen, weet ik: dat is de Beweegroute van Linda!”
De meeste deelnemers zijn dames van eind 70, begin 80 jaar oud en wonen vlakbij het Anne Frank Centrum. Linda houdt graag het tempo erin. Het is gezellig, maar er moet wel wat gebeuren!
Ze houdt ervan om iedereen een beetje uit te dagen en maakt het niet te gemakkelijk. Iedereen doet mee naar eigen kunnen. Sommigen hebben last van rugklachten, dus Linda weet waar ze op moet letten bij de diverse oefeningen en strekken.
 
De deelnemers doen enthousiast mee. Linda heeft een vrolijke luide stem en één van de dames heeft inmiddels een fluitje voor haar gekocht om iedereen weer te laten focussen op het bewegen. Ja, onderling praten en lachen mag natuurlijk, maar de oefeningen gaan voor!
 

Bewegen voorop maar gelachen wordt er ook

Iedere dinsdagochtend staat Linda tegen tienen klaar op de afgesproken plek. Tenzij het regent dat het giet, dat weten de deelnemers inmiddels. Maar van wat spetters krijgt niemand iets, dus door een donkere wolk lat de groep zich niet tegenhouden.
Het sociale aspect is in de groep heel belangrijk, zoals al gezegd wordt er veel gelachen. Linda heeft voor iedereen aandacht en zorgt ervoor dat het niet té gezellig wordt: lekker bewegen staat voorop.
 

Energie van haar werk als vrijwilliger

Linda heeft veel plezier in haar vrijwilligerswerk en zou iedereen aanraden om vrijwillig actief te zijn. Ze kan er haar opgebouwde kennis en ervaring in kwijt. Onderling maakt ze veel plezier met de groep, daar krijgt ze energie van. En ze vindt het superleuk dat ze als rasechte Rotterdammer zo goed ligt in de groep!
Ook eens in het zonnetje staan? Voor deze rubriek zoeken wij altijd vrijwilligers die met passie over hun vrijwilligerswerk willen vertellen. Stuur je ons een berichtje op vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl?

Geef jij ons een duwtje?

Van maandag 20 t/m donderdag 23 september organiseren we de  rolstoelvierdaagse via WelThuis.

Iedereen die afhankelijk is van een rolstoel voor langere afstanden, kan meedoen. Elk jaar weer is de rolstoelvierdaagse een fantastisch evenement en een onvergetelijke wandeling voor velen!
 
Om dit voor elkaar te krijgen zoeken we enthousiaste begeleiders voor de deelnemers en ook verkeersbegeleiders die op één of meerdere dagen willen helpen. Wij verzorgen de consumpties, medailles en goede wandelroutes, jij zorgt voor duwkracht en aandacht! Help je ook mee?


Iedereen kan helpen

Ook als je (nog) niet bekend met vrijwilligerswerk. Voor een dagje of meer, kun je actief bijdragen en iemand een fijne dag bezorgen. Je bent lekker in beweging en het is nog gezellig ook!
Je opgeven als vrijwilliger kan bij:


Starttijden

Maandag t/m donderdag vertrekken we om 14:00 uur (om 13:30 uur verzamelen) vanaf verschillende locaties voor de route van ongeveer 2,5 kilometer. Op donderdag, de laatste dag, vieren we aansluitend nog een klein feestje op de locatie. Uiteraard houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen.


Organisatie en deelnemers

De Rolstoelvierdaagse wordt georganiseerd door Palet Welzijn samen met WelThuis, de gemeente Zoetermeer, Floravontuur en vele andere sponsors. Er zijn deelnemers vanuit verzorgingshuizen, verpleeghuizen en dienstencentra in de wijken.

CURSUSSEN & TRAININGEN

Graag wijzen we je op deze handige pagina met allerhande gratis online cursussen voor vrijwilligers! Hieronder lichten we er twee uit.

‘Grenzen stellen aan de telefoon’

De één is er goed in, de ander vindt het lastig: grenzen stellen.
Bijvoorbeeld in een gesprek, waar de ander over jouw grens dreigt te gaan. Via deze gratis e-learning van De Luisterlijn leer je de basiskennis over grenzen stellen aan de telefoon of chat: je grenzen (her)kennen tot ‘nee’ zeggen op een leuke manier.

Bekijk hier de E-learning grenzen stellen aan de telefoon.

‘Do's en dont's met de rolstoel’

Hulpmiddelen zijn er in vele soorten en maten, voor allerlei omstandigheden en situaties. Als je bijvoorbeeld werkt op een woon/zorglocatie of bij cliënten thuis, kom je soms in situaties waarin je een rolstoel moet duwen. Dan is het fijn om te weten hoe je dat veilig en zonder al teveel belasting doet.

Op deze webpagina van Hulpmiddelenwijzer vind je allerlei informatie over soorten rolstoelen en het veilig gebruik ervan. Er staan heel handige instructiefilmpjes bij met tips en voorbeelden van veilig en ergonomisch gebruik van de rolstoel.

Goed omgaan met dementie - zo doe je dat!

Onderdeel cursussen: terugblik voorjaar 2021


Dit voorjaar hebben twee groepen vrijwilligers meegedaan met de online bijscholing Goed omgaan met dementie. Palet Welzijn organiseerde deze bijscholing in april in samenwerking met Samendementievriendelijk.
Het was even wennen, maar de trainers waren al goed voorbereid op het online-lesgeven. Normaalgesproken duurt zo’n training wel wat langer (2 tot 2,5 uur) maar online is anderhalf uur voor iedereen beter vol te houden. De deelnemers kwamen uit verschillende vrijwilligersfuncties: het seniorenvervoer, gastvrouwen en -heren en de activiteiten begeleiding.
 
Het eerste deel bestond uit een online presentatie door de trainers, met behulp van een methodekaart die de deelnemers toegestuurd kregen.  Vragen stellen kon gewoon tussendoor en er was ook een leerzaam interactief onderdeel. O.a. met filmpjes, die situaties lieten zien waarin iemand met dementie terecht kan komen. Samen bespraken we wat daarbij opviel en wat er beter kon. Zo werd je als deelnemer gestimuleerd om te kijken vanuit een persoon met dementie, een eyeopener!
Deze training hielp alle deelnemers goed op weg bij het omgaan met mensen met dementie.
 
Na de online scholing Goed omgaan met Dementie afgelopen voorjaar, richten we ons het komende najaar op andere onderwerpen. Ideeën daarvoor zijn natuurlijk altijd welkom, schroom niet en mail ze naar vrijwilligerswerk@paletwelzijn.nl !

 VRIJWILLIGERS GEVRAAGD! 


Er zijn veel manieren om iets te doen wat bij jou past. Alle activiteiten die Palet Welzijn verzorgt in diverse gemeentes worden ondersteund door vrijwilligers. Hele uiteenlopende werkzaamheden, denk hierbij aan hulp in de wijkrestaurants, activiteiten in buurthuizen, maaltijden bezorgen bij ouderen, chauffeurswerk, bewegen of wandelen met ouderen, een mantelzorger af en toe ontlasten, helpen bij activiteiten in woonzorgcentra of dienstencentra en een huisbezoek afleggen. En nog veel meer. Op onze website vind je de vacatures op de Vacaturebank vrijwilligers.
SPORTIEVELING GEZOCHT IN WADDINXVEEN

De Beweegroute in Waddinxveen zoekt een enthousiaste vrijwilliger!

Houd je van buiten bewegen en deel je je ervaring en kennis graag met senioren? Ben je sociaal ingesteld en een enthousiast type? Of ken je iemand bij wie dit vrijwilligerswerk goed past?

Kijk hier voor meer informatie: www.nlvoorelkaar.nl/hulpvragen/224952

NIEUW: PALLIATIEVE ZORG BIJ WELTHUIS

WelThuis locaties Westerweeren in Bergambacht én De State in Rotterdam Hillegersberg openen binnenkort speciale palliatieve afdelingen.
Hier wonen mensen die tot hun overlijden intensief verzorgd worden. Vrijwilligers zijn meer dan welkom, jouw extra aandacht en begeleiding en dragen bij aan een huiselijke sfeer. Er hoort een trainingsaanbod bij.

Belangstelling? Kijk hier voor meer informatie:
www.nlvoorelkaar.nl/hulpvragen/229449

Ga voor meer informatie over deze en andere vacatures naar https://paletwelzijn.nl/vacaturebank-vrijwilligerswerk-en-mantelzorgondersteuning/
Op 28 mei 2021 gingen vele vrijwilligers aan de slag voor NLdoet.
Zie hier hoe de balkons in De Boomgaerd letterlijk werden opgefleurd met gezellige plantjes en potten!

 

Volgend jaar is NLdoet op 11 en 12 maart. Dan weet je dat vast ;-)

fb.me/paletwelzijn.nl fb.me/paletwelzijn.nl
paletwelzijn.nl paletwelzijn.nl
info@paletwelzijn.nl info@paletwelzijn.nl
Palet Welzijn
info@paletwelzijn.nl
Tel. 0800 - 935 945 6

© Palet Welzijn
Privacyverklaring

Verzonden met:
Email Marketing Powered by Mailchimp