Copy

Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd door Clientenbelang Amsterdam.
Indien u deze e-mail niet goed ontvangt, bekijk hier dan de webversie.

b24d61bf-d9da-4772-b60b-f89e7b738856.png 531160ab-0250-42b9-9cb0-c3525f0233b0.png fd998c79-5953-4576-982e-9eb343e2f16e.png

Nieuwsbrief Platform Mantelzorg Amsterdam 24/09/2018


Clientenbelang Amsterdam banner

We hebben ons mens-zijn gemeenschappelijk

Dankbaar en ontroerd kijk ik terug op vele levensverhalen, die we hoorden tijdens onze bijeenkomst op 19 juni jl. De verhalen uit de praktijk van mantelzorgers zijn gehoord door verschillende gemeenteambtenaren en beroepskrachten. Er zijn contacten gelegd om elkaars wereld beter te leren kennen en verbinden. Vele positieve reacties van de deelnemers bevestigden weer eens dat het goed is om mantelzorgers een podium te geven waar ze hun ervaringen kunnen delen.

Als je goed naar elkaar luistert ben ik ervan overtuigd, dat de ander niet meer een vreemde voor je is, maar gewoon een andere jij. Elkaars werelden lijken soms ver van elkaar te liggen, maar niets is wat het lijkt. Ongeacht de functie, status of afkomst maken we in ons leven lief en leed mee, wat ons verbindt. Want we zijn simpelweg gelijkwaardig in ons mens zijn. En om blijvende veranderingen op gang te brengen, moéten we onze ervaringen met elkaar delen en de ander blijven opzoeken in zijn of haar wereld.

Een waardevol gesprek met één van de mantelzorgers raakte een gevoelige snaar bij mij. Ik ken het zo goed van mezelf en het bevestigde weer eens dat we een "Het gaat goed met mij" en "Ik red mij wel" cultuur hebben gecreëerd. Waarin wij niet meer durven te zeggen dat het niet zo best gaat. Het is dikwijls zo moeilijk om te praten over de moeilijke en soms onverdraaglijke kanten van het mantelzorgen.

Je doet het omdat het vanzelfsprekend is. Je wil de ander er niet mee lastigvallen. En soms schaam je je en durf je niet eens de gedachte toe te laten dat je toch liever je kind, ouder of partner zónder die lichamelijke of psychische beperking zou wensen. Maar soms kán je ook niet anders. Er is niemand die vraagt hoe het met je gaat. Of er is nauwelijks ondersteuning die niet voor de cliënt, maar alleen voor jou beschikbaar is.

Dus je kiest er eerder voor om te laten zien hoe sterk je bent en hoeveel je aankan. Omwille van degenen voor wie je zorgt. Totdat je zelf cliënt wordt... Daarom pleiten wij ervoor om de mantelzorger niet alleen als een onderdeel van het ondersteunende netwerk van de cliënt te zien. Maar ook als individu, die ondersteuning nodig heeft om de zorg voor de ander én voor zichzelf te dragen.

Agnes Domanska
Voorzitter PMA

Verder in deze nieuwsbrief

 

 

 

 


vertrek-rita-loholter-lid-kerngroep-pma-image

Vertrek Rita Loholter als lid Kerngroep PMA

Rita Loholter verlaat ons als lid van de Kerngroep van het Platform Mantelzorg Amsterdam. Na 4 leerzame jaren neemt zij met een goed gevoel afscheid. Rita blikt kort terug. Lees meer...


 

mantelzorg-steunpunten-amsterdam-image

Mantelzorg Steunpunten Amsterdam

Bert Kort houdt zich in opdracht van de gemeente Amsterdam bezig met het Mantelzorg project van de gezamenlijke maatschappelijke dienstverleners (madi’s) SEZO, Puur Zuid, MaDiZo, Dynamo, Doras, Civic, Centram, en de ABC Alliantie. In deze bijdrage informeert hij u over dit project. Lees meer...


mantelzorg-en-diversiteit-wees-nieuwsgierig-naar-elkaar-image

Mantelzorg en diversiteit - wees nieuwsgierig naar elkaar

Op 19 juni vond de bijeenkomst ‘Mantelzorg en diversiteit – Over grenzen heen’ plaats. Ons Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) wilde hiermee mantelzorgers met verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen om ook de overeenkomsten te zien. Lees meer...


een-nieuwe-generatie-zorgverleners-image

Een nieuwe generatie zorgverleners

Het Platform Mantelzorg Amsterdam (PMA) gaf dit voorjaar een paar gastlessen over mantelzorg op het ROC in Amsterdam. Deze gaven wij in het kader van het lesprogramma 'Familiezaken'. Lees meer...


najaarsbijeenkomst-platform-mantelzorg-amsterdam-image

Najaarsbijeenkomst over oudere mantelzorger

Onze najaarsbijeenkomst staat in het teken van de dilemma’s van de (oudere) mantelzorger. Aanleiding is het boek van Coleta Platenkamp en Marja Schouten ‘Ons een zorg. Dilemma’s van de (oudere) mantelzorger’. Lees meer...


 

Kort nieuws

Nieuwe flyer 
We hebben een nieuwe flyer. Klik hier om de flyer te bekijken. U kunt deze natuurlijk ook printen en uitdelen, mocht dat voor uw netwerk van belang zijn.

Jaarlijkse bijeenkomst Ypsilon
Op 14 november organiseert Ypsilon zijn jaarlijkse bijeenkomst voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een psychische kwetsbaarheid. De bijeenkomst is ook voor beroepskrachten. Het thema is ‘Vind je het gek?’ Op het programma staat onder meer de voorstelling ‘Vind je het GEK!’ van theatergroep Kracht van Beleving. De acteurs/musici Nynka Delcour en Rob Stoop baseren deze voorstelling op waargebeurde levensverhalen en indringende portretten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dagvoorzitter is Jan Zandijk, bestuursvoorzitter van Ypsilon. Meer infomatie over de loatie en tijdstip volgt.

 

Wilt u reageren op deze nieuwsbrief of gewoon met ons in contact komen, stuurt u dan een mail naar platformmantelzorg@clientenbelangamsterdam.nl.

Aan deze nieuwsbrief werkten mee:
Nathalie Castillion, Agnes Domanska, Malène Duijst, Nancy Geijsen, Bert Kort, Jan Philip Korthals Altes, Carla Lem, en Rita Loholter.

 

 

Delen    |   Afmelden   |   Contact
Deze nieuwsbrief is een periodieke uitgave van de Vereniging Clientenbelang Amsterdam.
Artikelen hieruit mogen worden overgenomen met bronvermelding.


Email Marketing Powered by Mailchimp