Copy
Avaa viesti selaimessasi

Lastenkulttuurin uutiskirje elokuu 2021

17.8.2021

Hei lastenkulttuurin ystävä!

Tästä uutiskirjeestä löydät ajankohtaisten uutisten lisäksi joitakin nostoja lastenkulttuurin syksyn tapahtumista. Lisää tapahtumia löydät lastenkulttuurin sivuilta lastenkulttuuri.fi/tapahtumat. Voit myös itse lisätä sivuille tapahtuman, koulutuksen tai webinaarin, kunhan se on valtakunnallinen ja sidoksissa lastenkulttuuriin lastenkulttuuri.fi/lisaa-oma-tapahtuma

Lastenkulttuurin sivuilta löydät myös paljon muutakin hyödyllistä materiaalia mm. taidekasvatuksen menetelmäoppaita, lastenkulttuurin julkaisuja, tutkimusjulkaisuja sekä verkkomateriaaleja opetukseen, kouluttautumiseen ja tekemiseen. Olethan jo Lastenkulttuurin Youtube-kanavan tilaaja?
Uutiskirjeen sisältö:

1. Harrastamisen Suomen mallin yhteyspiste tukee harrastuksen järjestäjiä ja kuntia
2. Taidetta eskareihin - Lapsilähtöistä taidetta ja kulttuuria esikoululaisten arkeen
3. Apua kulttuurikasvatussuunnitelmien suunnitteluun ja kehittämiseen
4. BLOGI: Meissä on moneksi – ajatuksia lastenkulttuurista ja monimuotoisuudesta
5. BLOGI: Lastenkulttuurikeskuksen toimintaa leimaa arvaamattomuus
7. TAIDETESTAAJAT: Kahdeksasluokkalaisten taidetestaajat-vierailuja pyritään järjestämään koronatilanteen sallimissa rajoissa
8. TAPAHTUMAT
9. JULKAISUT & OPPAAT
 
AJANKOHTAISTA
Harrastamisen Suomen mallin yhteyspiste tukee harrastuksen järjestäjiä ja kuntia

Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Lukuvuonna 2021-2022 harrastustoimintaa järjestetään perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. sekä lisäopetuksen oppilaille 235 kunnassa ja mukana on 400 000 lasta ja nuorta.

Harrastusten järjestäjien ja kuntien toiminnan tueksi harrastamisen Suomen mallille on avattu yhteyspiste ja verkkosivut harrastamisensuomenmalli.fi. Yhteyspisteen tehtävänä on edistää kuntien ja harrastusten järjestäjien yhteistyötä, kerätä hyviä käytänteitä ja auttaa kuntia löytämään harrastusten järjestäjät lasten ja nuorten toivomiin harrastuksiin.

Kuntien avuksi sivustolle on muun muassa koottu yhteystietolista valtakunnallisista ja alueellisista harrastustoiminnan järjestäjistä. Listan tarkoituksena on auttaa kuntia yhteistyökumppaneiden ja ammattitaitoisten ohjaajien löytämisessä kaikkiin harrastuksiin, joita lapset ja nuoret ovat toivoneet. Jos tietonne puuttuvat harrastustoimijoiden listalta, ilmoita tiedot harrastuksen järjestäjä -lomakkeella.

harrastamisensuomenmalli.fi
Taidetta eskareihin - Lapsilähtöistä taidetta ja kulttuuria esikoululaisten arkeen

Eskari-ikäisille suunnattuja taidetyöpajavideoita voi nyt vapaasti katsoa ja käyttää opetustyössä tai harrastustoiminnassa. Videot ovat osa Taidetta eskareihin-hanketta, jossa tuodaan esikouluihin taidetta osallisuuteen perustuvalla toimintamallilla ammattitaitoisten taidekasvattajien toteuttamana. Korona-ajan vuoksi taidetta tuodaan eskareihin poikkeuksellisesti virtuaalisesti. Kaikki videot ovat nähtävissä myös Lastenkulttuurin Youtube -kanavalla

Sivustolla on videoiden lisäksi muutakin materiaalia ja kaikki ovat vapaasti käytettävissä:

  • Taidekasvattajien toteuttamat työpajat esikouluille: luontoteemaiset työpajat (teatteri, tanssi, kuvataide ja musiikki) sekä ympäristötaiteen työpajat (suomeksi ja englanniksi)

  • Eskarifestarit esitys/työpaja -kokonaisuus (sirkus, sanataide ja rytmit)

  • Lastenkulttuurikeskusten toteuttamat etämateriaalit esikouluille

  • Menetelmäoppaat- ja julkaisut esikouluille

Tutustu materiaaleihin!
Apua kulttuurikasvatussuunnitelmien suunnitteluun ja kehittämiseen

Vuonna 2020 tehdyn tilanneselvityksen mukaan vain noin puolessa Suomen kunnista on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma, ja iso osa kunnista kaipaa apua niiden kanssa. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja valtakunnallinen jäsenverkosto pyrkivät parantamaan lasten ja nuorten oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin tukemalla kuntia kulttuurikasvatussuunnitelmien suunnittelussa ja kehittämisessä. Kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishankkeen kautta pyritään yhdistämään kuntia ja lastenkulttuurin toimijoita sekä jakamaan lastenkulttuurin osaamista eteen päin. Hankkeen myötä sekä jo kulttuurikasvatussuunnitelmat omaavat toimijat sekä vasta siitä haaveilevat voivat oppia uutta ja kehittää osaamistaan.

Kulttuurikasvatussuunnitelmien edistämishanke pyörähtää käyntiin koulutuspalveluiden ja webinaarien muodossa. Oulun lastenkulttuurikeskus ja Koulukino järjestävät yhdessä 24.9. klo 9.15-10.30 webinaarin aiheesta elokuvakasvatus, ja webinaarit jatkuvat myöhemmin syksyllä vaihtuvin teemoin. Webinaarit ovat avoimia kaikille kulttuurikasvatussuunnitelmista kiinnostuneille ja tarjoavat mahdollisuuden kokoontua yhdessä keskustelemaan, jakamaan ja oppimaan oman alueen kulttuurikasvatussuunnitelman tilanteesta riippumatta.

Koulutuspalvelut on suunnattu kunnille, joilla ei ole vielä kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Koulutukset tuovat yhteen kuntatoimijat sekä lastenkulttuurin asiantuntijat. Ne tarjoavat kunnille mahdollisuuden saada apua suunnitteluprosessiin sekä lastenkulttuurin asiantuntijoille paikan jakaa omaa osaamistaan eteen päin. Lastenkulttuurin asiantuntijat voivat ilmoittautua mukaan koulutustoimintaan 2.-20.8. ja kunnille haku on auki 16.-29.8..

Lisätietoja webinaareista tai koulutuspalveluista voi kysellä projektikoordinaattori Eeva Laitiselta (eeva.laitinen@lastenkulttuuri.fi / 044 269 0512).

BLOGI: Meissä on moneksi – ajatuksia lastenkulttuurista ja monimuotoisuudesta

Moninaisuuden ymmärtäminen ja huomioiminen on jatkuva prosessi. Katse on siirtynyt tuotannoista yleisöön ja yleisöstä on tullut kanssatuottajia. Meidän kulttuurin ja taiteen ammattilaisten asiantuntijuudeksi ei riitä enää pelkkä kulttuurin ja taiteen tuntemus, vaan yleisön tuntemus on yhtä tärkeää. Ja tiedon lisäksi asenne ratkaisee. Moninaisuus on myös lastenkulttuurin suola!” Kirjoittaa Kaisa Kettunen, Vantaan kaupungin lasten ja nuorten kulttuuripalveluiden päällikkö.

Lue koko blogi
BLOGI: Lastenkulttuurikeskuksen toimintaa leimaa arvaamattomuus

"Toimintaa leimaa pysyvä olotila: arvaamattomuus. Se johtuu jo pelkästään siitä, että yhdistyksellä ei ole pysyvää rahoitusta. Kaikki vuotuiset rahat kerätään kasaan joka vuosi uudestaan. Siksi teemme erilaisia suunnitelmia rinnakkain. Hankkeet joko toteutuvat, viivästyvät tai eivät koskaan toteudu. Tämä arvaamaton tila on oikeastaan kaiken lähtökohta ja toiminnan suunnittelun perusta."  sanoo Lilla Villanin toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen.

Lue koko blogi
TAIDETESTAAJAT
Kahdeksasluokkalaisten taidetestaajat-vierailuja pyritään järjestämään koronatilanteen sallimissa rajoissa

Taidetestaajien toimintaan on ilmoittautunut lukuvuodelle 2021–2022 ennätysmäärä osallistujia – yhteensä yli 68 000 kahdeksasluokkalaista ja heidän opettajaansa. Koronatilanteen vuoksi toiminta alkaa epävarmoissa tunnelmissa, mutta tavoitteena on järjestää nuorille mahdollisimman moni taide- ja kulttuurielämys paikan päällä taidelaitoksissa. Vierailujen järjestämisestä päätetään alueellisen koronatilanteen mukaan, ja muutoksista tiedotetaan aktiivisesti sekä mukana oleville kouluille että taidelaitoksille. Lisätiedot: taidetestaajat.fi/yhteystiedot.

Etäelämykset ja digitaaliset sisällöt eivät korvaa livenä koettua taidetta ja kulttuuria, mutta ne tarjoavat mahdollisuuksia luoda, toteuttaa ja kokea taidetta myös poikkeusaikana. Taidetestaajat-tiimi laati viime lukuvuoden kokemusten ja oppien pohjalta Digitaalisesta sisällöstä etäelämykseksi -oppaan, joka on vapaasti kaikkien taide-, kulttuuri- ja koulutustoimijoiden käytettävissä.

Etäelämysopas sekä muut Taidetestaajien tuottamat julkaisut löytyvät Taidetestaajien verkkosivuilta osoitteesta taidetestaajat.fi/julkaisut.

TAPAHTUMAT

Harrastamisen Suomen mallin hankekuntien verkostotapaaminen 9.9.2021
Tervetuloa Harrastamisen Suomen mallin hankekuntien verkostotapaaminen torstaina 9.9. klo 12.00 – 14.00. Tapaamisen tavoitteena on tukea kuntia Harrastamisen Suomen mallin edistämisessä, vaihtaa kokemuksia onnistumisista sekä kehitettävistä asioista. Tapaamisen aiheena ovat Porin harrastushybridi, Turun etsivän harrastustoiminnan pilotti ja Suomen harrastamisen mallin yhteyspisteen palvelut kunnille. Maksuton tilaisuus järjestetään etäyhteydellä Teamsin välityksellä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: https://harrastamisensuomenmalli.fi/tapahtumat/verkostotapaaminen/

Harrastusviikko 6.-12.9.2021
Kouluja ja kuntia kannustetaan järjestämään Harrastusviikolla tapahtumia koulupäivien aikana ja yhteydessä. Koulut ja kunnat päättävät itse, miten Harrastusviikon toteuttavat. Harrastusviikolla ideana on, että kouluissa avataan ovet paikallisisille harrastusjärjestöille. Paikallisesti kunnat ja koulut voivat aktivoida oman paikkakunnan harrastusjärjestöt esittelemään toimintaa lapsille koulupäivien yhteydessä. Halutessaan kunnat ja koulut voivat järjestää myös ilta- tai viikonlopputilaisuuksia vanhempien mukaan saamiseksi. Myös näissä harrastusjärjestöt voivat olla aktiivisesti mukana. Lisätiedot harrastusviikon verkkosivulla. https://harrastusviikko.fi/

KOPS-webinaari: Elokuvakasvatus osana kulttuuriopetussuunnitelmia 24.9.2021
Valveen elokuvakoulu ja Koulukino järjestävät elokuvakasvatus-aiheisen webinaarin perjantaina 24.9.2021 klo 9.15-10.30 Teamssissa. Webinaarissa esitellään Valveen, Koulujen elokuvaviikon ja Koulukinon toimintaa ja tapoja yhdistää elokuvakasvatus osaksi koulujen kulttuurikasvatusta. Tarkempi ohjelma julkaistaan elokuun aikana. Tapahtuma on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet elokuvakasvatuksesta ja elokuvan hyödyntämisestä osana kouluopetusta ja kulttuuriopetussuunnitelmia. Tallenna päivämäärä kalenteriisi ja ilmoittaudu mukaan webinaariin: https://www.kulttuurivalve.fi/fi/lastenkulttuurikeskus/koulutukset_ja_oppimateriaalit/webinaari/

Unelmat – Kirjoitus- ja mediatallennekilpailu 13-19 -vuotaille
Unelmat voivat olla pieniä tai suuria.  Ne voivat toteutua pian, joskus tulevaisuudessa tai eivät koskaan. Unelmat houkuttelevat jaksamaan ja puurtamaan. Kannattaako unelmoida, tehdä niiden eteen töitä ja nauttia kun saavuttaa unelmansa? Millaisia unelmia sinulla on? Onko jokin unelmasi kenties jo toteutunut?
Kilpailuaika on 3.9.- 10.10.2021. Kilpailuohjeet ja ilmoittautuminen lastenkulttuurin sivuilla. 

JULKAISUT & OPPAAT

Taidekasvatuksen väitöstutkimuksia

Siljamäki, Eeva. (2021). Plural possibilities of improvisation in music education: an ecological perspective on choral improvisation and wellbeing. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Studia musica 86. https://taju.uniarts.fi/handle/10024/7330

 

Tuominen, Pipsa P. A. (2021). Music-based Exercise Activities for Children: Effects on Sedentary Behavior, Physical Activity, Intervention Implementation, and Enjoyment. Jyväskylän yliopisto. https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/75314/978-951-39-8602-5_vaitos_2021_05_21_jyx.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Lahjoita lapselle mahdollisuus itseilmaisuun ja taide-elämyksiin

Monimuotoisten, laadukkaiden ja itselle mieluisten kulttuuripalveluiden sekä taideharrastusten tulisi olla kaikkien lasten ja nuorten saavutettavissa. Valitettavasti näin ei kuitenkaan vielä ole. 

Tukisitko lahjoituksella lasten ja nuorten taidetyöpajoja, taiteilijoiden vierailuja ja taidelaitosvierailuja sekä vähävaraisten lasten harrastamista?

https://lastenkulttuuri.fi/lahjoita

 

Lahjoita tilisiirrolla

Tilinumero: FI87 5730 0820 6920 16

Saaja: Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto

Viite: 2011

 

Lämmin kiitos tuestasi!

 

Rahankeräyslupa RA/2020/1348

 

     

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4
33100 Tampere
info@lastenkulttuuri.fi
     
lastenkulttuuri.fi
lastenkulttuuri.fi
Barnkultur.fi
Barnkultur.fi
Facebook
Facebook
Instagram
Instagram
Twitter
Twitter
Etkö halua saada enää uutiskirjeitämme?
Voit poistua uutiskirjelistaltamme tästä.

Email Marketing Powered by Mailchimp